Kirjoittanut anu brask

Ruokatohtori, osa 1

Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 1

Toimittaja ja kokki Anu Brask vastaa keittiöpsykologin koulutuksella kotitalouskysymyksiin. Osassa yksi teemana sydänsurut ja urheilu.

Kysymys:

Mun sydämeni on rikki. Olen rakastunut tyyppiin, jolta en saa vastakaikua tunteisiini. Tätä on jatkunut jo pitkään. Hän urheilee paljon, ja olen ajatellut, että urheilemalla minäkin voin täyttää tyhjän tilan elämässäni. Alan olla aika lopussa: polvet rikki, sydämessä tuska.

Nyt hän muuttaa pois ulottuviltani, enkä tiedä, miten urheiluharrastukseni käy. Jos sekin jää, mitä voin syödä, etten liho kahdessa viikossa muodottamaksi palloksi, mutta ravitsen sieluani?

Ruokatohtorin resepti

Polvikipujen parantaminen ruualla tuntuu kyllä melko pahalta rastilta. Edellä mainittuihin henkisiin tiloihin voin kuitenkin keittiöpsykologin ominaisuudessa suositella erinäisiä ruokatoimenpiteitä.

Ensinnäkin, unohda se tyyppi ja lihomisen pelko. Tarvitset nyt mukavaa seuraa ja piristävää puuhaa. Kutsu ystäväsi kylään, menkää pulkkamäkeen (reipasta liikuntaa), tehdää yhdessä illallista ja nautiskelkaa. Ulkoilun jälkeiseksi lämmikkeeksi suosittelen mausteista ja lämmittävää papu-vihanneskeittoa.

Vaikka kehotankin sinua unohtamaan lihomisen pelon, olen ottanut sen huomioon käyttämällä alla olevan reseptin pohjana perinteikästä laihduttajan kaalisoppaa.

Se voi kuulostaa kauhealta, mutta usko pois, että lisäämällä tujauksen mausteita ja ripauksen eksotiikkaa tärähtää tämäkin keitos uudelle tasolle.

Pilkkomisurakka hoituu kätevästi yhteistuumin. Samalla voi kauhatolkulla parantaa maailmaa ja vatvoa ihmisuhdeasioita.

Kyllä se siitä.

Sydäntä 
vahvistava soppa (usealle hyvälle tyypille)

1 keskikokoinen kaali


2 reilunkokoista keltasipulia


3 porkkanaa


5 varsisellerin vartta

1 pullukka fenkoli

2 paprikaa (keltainen ja vihreä)


2 tlk tomaattimurskaa 
+ reilu 2 l vettä

lempipapujasi (kypsiä) tölkki tai kaksi, riippuen väkimäärästä

mainos

2 kasvisliemikuutiota

Mausteiksi:

1 tl cayennepippuria (tai chiliä maun mukaan)

1 rkl kurkumaa

2 tl jeeraa

2 tl jauhettua korianteria

½ tl kanelia

ainakin 2 valkosipulin kynttä

2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

1–2 rkl öljyä

pari nyrkillistä tuoretta persiljaa ja reilu nippu tuoretta korianteria

puolikkaan sitruunan puristetut mehut

(suolaa ja mustapippuria)

1. Pilko ja suikaloi vihannekset mieluisan kokoisiksi.

2. Ota ISO kattila. Kuullota lämpimässä öljyssä ensin murskatut valkosipulit ja inkivääriraaste. Lisää kuivat mausteet ja anna niiden hetki paahtua öljyssä, jotta maut irtoavat paremmin. Jos mausteet vaikuttavat kärventyvän, lisää kattilan pohjalle tilkka vettä.

3. Kippaa kattilaan kaikki rehut kerralla, kaada päälle tomaattimurskat ja peitä vielä vihannekset vedellä. Muista lisätä kasvisliemikuutiot.

4. Kypsennä keitosta miedolla lämmöllä, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Tähän menee ainakin parikymmentä minuuttia. Sekoittele välillä.

5. Kypsennyksen loppuvaiheessa lisää pavut, ja anna maustua vielä 5–10 minuuttia.

6. Ennen tarjoilua tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Höystä keitto reippaalla määrällä tuoreita yrttejä ja kunnon lorauksella sitruunamehua.

(Jos soppaa jää yli, se maistuu seuraavana päivänä vielä paremmalta.)

Anu Brask