Lukuaika: < 1 minuutti

Rujosti romaneista

Pohjoisamerikkalainen, keski-ikäinen, valkopartainen ja ponihäntäinen Paul Polansky työskenteli kymmenen vuotta Kosovossa ja Serbiassa Balkanin mustalaisia auttavassa hyväntekeväisyysjärjestössä.

Pohjoisamerikkalainen, keski-ikäinen, valkopartainen ja ponihäntäinen Paul Polansky työskenteli kymmenen vuotta Kosovossa ja Serbiassa Balkanin mustalaisia auttavassa hyväntekeväisyysjärjestössä.

Polansky yritti siirtää mustalaispakolaisia turvaan etnisiltä konflikteilta. Välillä KFOR-joukot pidättivät hänet ”mannejen kanssa elämisestä”.

YK taas halusi hänen etsivän aseita mustalaisten teltoista.

Arjessa hän oli ainakin runojensa mukaan mustalaistaksi, kuskasi romaneja näiden moninaisten halujen ja päähänpistojen mukaan.

Koko ajan Polansky kirjoitti muistiinpanoja.

”Jos hän ei ajanut, hän kirjoitti. Me kaikki ihmettelimme mistä hän oikein kirjoitti. Nyt olen yllättynyt lukiessani hänen runojaan ja huomatessani, miten paljon hän kansastamme tietää”, kirjoittaa kirjan esipuheessa romaniaktivisti Miradija Gidzic.

”Romanina tiedän, että perinteet ovat hyvin tärkeitä. Tiedän myös, että jotkut ovat vanhentuneita. Mutta näemme sen vasta kun Paul kirjoittaa niistä – kuin hän pitelisi peiliä kasvojemme edessä ja sanoisi: Katsokaa! Tälläkö tavalla todella haluatte elää?”, Gidzic pohtii.

On olemassa vanha sanonta:

jos annat mustalaiselle käden,

hän ottaa

koko käsivartesi

kun muistutin Mikiä

vanhasta sanonnasta,

hän kohautti olkapäitään ja sanoi:

”He haluavat kätesi

vain kyynärpäähän saakka.

Polanskyn rujot runot eivät ole runoja lainkaan, pikemminkin minikertomuksia hyväntekijäkuskin arjesta Balkanilla, vähän serbialaisen Emir Kusturican hengessä.

Tekstit kuvaavat romanielämän vitsauksia rehevästi mutta stereotypioita vahvistaen. Silti ääni pysyy lämpimänä.

”Kerron mustalaisystävilleni, etteivät kaikki heidän tapansa ole hyviä, mutta kuten olen aina uskonut, pitää nähdä ihmisen huonot puolet ennen kuin voi auttaa häntä. Monet mustalaisista eivät ole voineet ymmärtää mikseivät toisen maat halua heitä pakolaisiksi tai turvapaikanhakijoiksi. Samaan aikaan poliitikot samoissa maissa sivuuttavat täysin mustalaiset heitä ajattelematta tai ymmärtämättä”, helmikuussa Suomessa vieraileva Polansky selittää kirjassaan.

Kukin voi testata Polinskyn selitykset itse.

Paul Polansky, Mustalaistaksi. Savukeidas 2010. 132 s.

Kimmo Jylhämö

Kommentoi Facebookissa