Kirjoittanut Jari Tamminen

Rosvoreititin

Lukuaika: 2 minuuttia

Rosvoreititin

Newstweek: kaapattuja ­lähiverkkoja & korjattuja ­uutisia.

Kaikkien tulisi korjata virheelliseksi katsomiaan uutisia”, kansainväliset seikkailijat Danja Vasiliev ja Julian Oliver toteavat. He eivät halua, että heidän kommenttejaan eritellään, he ovat Newstweek.

Kaksikon suunnitteleman Newstweek-reitittimen avulla voi huomaamatta ja luvatta kaapata vaikka lähikahvilan langattoman verkon ja ohjata kaikki esimerkiksi Helsingin Sanomien kotisivuille pyrkivät omille sivuilleen.

”Haluamme luoda tervettä paranoiaa ja kylvää epäilystä, sillä median varaan rakennettu todellisuus on kovin haavoittuvainen.”

Newstweek leikittelee brändeillä ja häiriköi yritysten julkisuuskuvaa. Jo projektin nimi Newstweek on graafista ulkoasuaan myöten väännös Yhdysvaltojen toiseksi laajalevikkisimmän viikkolehden Newsweekin nimestä.

Itse laite on pienen muuntajan näköinen, sähköpistokkeeseen kytkettävä reititin. Se kierrättää kauttaan kaiken valitun lähiverkon datan ja korvaa nettisivut kloonatuilla sivuilla.

Sen lisäksi, että Newstweek on helppokäyttöinen, muutaman kymmenen euron osista koostuva reititin on myös suhteellisen helppo kasata. Vasiliev ja Oliver jakavat kotisivuillaan seikkaperäisiä rakennusohjeita.

”Julkaisemme myös pian uuden, entistä ehomman reitittimen kasaamisohjeet”, kaksikko kertoo.

”Emme tiedä, kuinka monta Newstweek-reititintä on käytössä tai kuka niitä käyttää, mutta ainakin tusinan verran on sellaisia käyttäjiä, jotka hyödyntävät meidän serveriämme tiedon välittämiseen.”

Newstweekilla esimerkiksi HS.fi:n kloonaaminen on helppoa, ja uutiset voi muokata itseään miellyttäviksi. Ulkoisista merkeistä lukija ei huomaa olevansa väärillä sivuilla, verkko-osoitteet säilyvät oikean näköisinä.

Miltä kuulostaisivat Hesarin otsikoina ”Wahlroos: Erehdyin, köyhiä pitää jeesata” tai ”Finnairin hallitus katumapäällä: Palautamme kaikki bonukset”?

”Olisi hienoa, jos yleisö ei luottaisi mediaan. Kenenkään ei pitäisi luottaa mihinkään, mitä erityisesti yksityisesti omistettu media suoltaa.”
Voima ei tietenkään luo poikkeusta tähän sääntöön.

”Olemme kiinnostuneita verkkoepäturvallisuuden luomisesta. Näin voimme luoda olosuhteet ihmisille oppia enemmän verkkoympäristöstä.”
Se, joka hallitsee verkkotopologian, hallitsee nettiä.

”Eivät käyttäjät omista nettiä. Sen omistavat ne, jotka omistavat rautatavaran. Näin se vaan menee.”

Toimi näin:

1. Tutustu Newstweek-reitittimen rakennus- ja käyttöohjeisiin osoitteessa www.newstweek.com.

2. Hanki tarvittavat osat ja rakenna reititin annettujen ohjeiden mukaan.

3. Valitse sopiva kohde eli avoin ja suojaamaton verkko. ­Niitä piisaa; trendikäs kahvila on aina hyvä valinta. Asiakkaita eli verkon käyttäjiä riittää ja voit juoda samalla vaikka caffé macchiatoa sekä syödä makoisan oliivi-ciabattan.

4. Kytke Newstweek-reititin vapaaseen pistokkeeseen ja seuraa käyttöohjeita.

5. Valitse kloonattava nettisivu (esim. HS.fi) ja korjaile uutiset mieluisiksi.

6. Seuraa surffailijoiden reaktioita, korjaa joutessasi muitakin suosittuja sivuja.

Jari Tamminen