Lukuaika: < 1 minuutti

Roskilde ennen & nyt

Tanska. Entinen suurvalta, nykyinen pieni pohjoismainen hyvinvointivaltio, joka tosin toimii miehittäjänä edelleen esimerkiksi Grönlannissa ja Afganistanissa.

ROCKFESTARIT Tanska. Entinen suurvalta, nykyinen pieni pohjoismainen hyvinvointivaltio, joka tosin toimii miehittäjänä edelleen esimerkiksi Grönlannissa ja Afganistanissa.

Iloisista ja yleensä avuliaista, joskin epäilyttävän oikeistolaisista tanskalaisista ei äkkiseltään arvaisi heidän olevan hurjien ryöstelijöiden, viikinkien, jälkeläisiä. Paitsi ne muutamat kerrat, kun olen nähnyt Kööpenhaminan poliisin toiminnassa täydessä mellakkavarustuksessa. Silloin meno on hurjempaa kuin moukarihäkissä. Valtakunnan suuruuden päivinä tanskalaiset viikingit ja myöhemmin keskiaikaiset ritarit hallitsivat Norjaa ja merkittäviä alueita nykyisestä Englannista, Saksasta, Ranskasta ja Ruotsista, sekä siirtomaa-alueita Karibialla ja Intiassa.

Itämeren maiden käymä Pohjan sota ja sen päättämä Roskilden rauha 1658 lopetti Tanskan viisisataa vuotta kestäneen suurvaltakauden.

Roskilde, noin 50 000 asukkaan kaupunki 30 kilometriä Kööpenhaminasta länteen, tunnetaan kautta Euroopan kuitenkin aivan muusta kuin merkittävänä maailmanpolitiikan näyttämönä. Vuodesta 1971 lähtien järjestetty Roskilde Festival on kautta koko läntisen Euroopan tunnettu nuorten pop- ja rockdiggareiden pyhiinvaelluskohteena. Sinne on vuosikymmenten ajan karattu vanhemmilta, tyttö- ja poikaystäviltä ja palattu kotiin häntä koipien välissä. Tänäkin kesänä siihen on oiva mahdollisuus, sillä Suomesta kuljetuksia festareille järjestävät ainakin Aseistakieltäytyjäliitto ja Elmu.

Roskilde Festival 1.–4.7. Fifiin tulossa päivittäisiä juttuja festarista, esiintyjistä & tunnelmista.

Jukka Vuorio