Rock, rauha & zen

Arvostelussa Markus Uku Laitisen Katujen zen.

Markus Uku Laitisen Katujen zen yhdistelee itäistä maailmankatsomusta ja reipasta rockhenkisyyttä vähän samaan tapaan kuin Brad Warnerin kirjakaksikko Hardcore Zen ja Zeniä karmalla ja suklaakastikkeella.

Laitinen tutkii zenbuddhalaisuutta esittelemällä joitakin sen käsitteitä, opettajia, tekstejä ja tarinoita. Hän höystää letkeää tekstiä katukielen ilmaisuilla. Lopputulos on hauska, ei lainkaan vaivaannuttava. Ydinviesti ei katoa kielellisten kuorrutusten alle.

Idän filosofiaa lähestytään myös kirjoittajan rosoisen elämäntarinan avulla. Laitinen on kulkenut pitkän päihteiden liukastaman polun koulukiusatusta änkyttäjästä itsensä kanssa viihtyväksi perheenisäksi, yliopisto-opiskelijaksi ja osa-aikamuuttomieheksi.

Kirja antanee toivoa ja työkaluja elämän haasteiden väsyttämille. Jo pieni asennetarkistus voi saada ihmeitä aikaan. Niille, jotka tuntevat vetoa muodollisempaan harjoittamiseen, Laitinen antaa maanläheiset ohjeet zazen-istumamietiskelyä varten.

Markus Uku Laitinen: Katujen zen. Like 2013. 217 s. Neljä tähteä.

Marjo Jääskä

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 2.5.2013

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.