Kirjoittanut satu taskinen

Rex räksyttää taas

Lukuaika: 3 minuuttia

Rex räksyttää taas

Mitä yhteistä on Brad Pittillä, George Clooneyllä, Tobias Morettilla & Karl Markovicsilla?

Vastaus: Kaikki ovat vuoden 1960 hujakoilla syntyneitä näyttelijöitä, jotka ovat tulleet tutuiksi televisiosarjan kautta ja jatkaneet näyttelijänuraansa menestyksekkäästi muualla.

Nuori Pitt nähtiin pari vuosikymmentä sitten Dallasissa siloposkisen rakastajan roolissa. Clooney hurmasi Teho-osaston lastenlääkärinä. Tobias Moretti ja Karl Markovics olivat ensimmäinen – ja myös ylivoimaisesti paras – parivaljakko Poliisikoira Rexissä.

Poliisikoira Rex starttasi Suomessa Subilla kesäkuun alkupuolella. Alun perin itävaltalainen ja Wienissä kuvattu rikossarja on ollut maailmanlaajuisesti supersuosittu. Se on palkittu monena vuonna ja myyty yli 150 maahan. Rexin viisitoista vuotta sitten alkaneita seikkailuja onkin ymmärrettävistä syistä haluttu jatkaa mahdollisimman pitkään. Viimeisimmän tauon jälkeen kuvaukset siirtyivät toissa vuonna Roomaan, josta ne kuitenkin on yleisön painostuksesta luvattu tuoda takaisin Wieniin.

Ensimmäisten näyttelijöiden ja ohjaajan siirtyessä toisiin haasteisiin poliisit vaihtuivat. Yhdessä vaiheessa miesporukan rinnalle otettiin mukaan nainen, ja yksinäinen miespoliisihahmo vaihtui romanttisflirttailevaksi taistelupariksi. Alkuperäisten Morettin ja Markovicsin vetämiä katsojalukuja ei uudistuksista huolimatta, tai niiden takia, ole enää uudestaan saavutettu.

Kysyin pariltakymmeneltä eri-ikäiseltä wieniläiseltä, mitä muistikuvia Poliisikoira Rex heissä herättää.

Kenenkään elämää Rex ei varsinaisesti ollut mullistanut. Harmittomien juonikuvioiden sarjassa aina joku on vaarassa, aina joku pelastetaan, ja Rexin esittämillä ilmiömäisillä tempuilla on pelastusoperaatioissa joka kerran ratkaiseva merkitys. Komean Morettin ja Rexin osaamien temppujen lisäksi sisällöstä oli useimmille jäänyt mieleen kaksi asiaa: sarjan alun niin humoristinen kuin myös provosoiva dialogi ja yksi pieni toistuva juonellinen vitsi. Heikkouksiakin taitavalla Rexillä nimittäin on.

Aivan kuin ihmiset, saksanpaimenkoira Rex rakastaa lauantaimakkarasämpylöitä ja varastaa niitä poliisikollegoiltaan lounaaksi aina kuin vain saa tilaisuuden.

Älyköt tietenkin halveksivat kuvitteellisen eläimen tähdittämää sarjaa. Silti hekin tuntevat Rexin. Jopa ne, joilla ei omien sanojensa mukaan edes ole televisiota, tuntevat poliisikoiran. Miksi Rex on kultti?

Rexissä vetoaa sama kuin Lassiessa ja Flipperissä. Näissä kaikissa eläin on lojaali, rohkea ja uhrautuva, ei milloinkaan katala tai pelkurimainen. Eläimellä on myös paremmat vaistot. Eläin on yksinkertaisesti parempi versio ihmisestä.

Joillekin Rex kuvasti eläimen ja ihmisen välistä läheisyyttä, kun ihmiset ovat joskus niin vaikeita. Tämä on tuttua myös terapioista eikä siinä mitään. Jossain vaiheessa käsikirjoittajat kuitenkin alkoivat selvästi liioitella.

Seuraavassa tulee juonipaljastus!

Ensimmäisen osion jälkeen Rex tulee olemaan kovin masentunut, koska hänen isäntänsä Moser kuolee traagisesti. Tobias Morettin esittämän Moserin korvaava ja Gedeon Burkhardin esittämä poliisihahmo Alex Brandtner auttaa Rexiä selviämään vaikeasta masennuksesta.

Tehtävä ei ole miehelle helppo, sillä hän itse on menettänyt koiransa yhtä traagisesti kuin Rex isäntänsä. Yhdessä vaiheessa mies uskoutuu koiralle ja kertoo tälle elämäänsä koskevan suuren salaisuuden, jota ei ole kertonut vielä kenellekään ihmiselle. Koira ymmärtää eikä lavertele.

Ihminen on sosiaalinen eläin itsekin, mutta vapaine tahtoineen kovin monimutkainen. Hankalan lajitoverin läheisyyden puuttuessa aivan toiseen lajiin kuuluva eläin voi karkottaa yksinäisyyttä, ja jopa kanarialinnun hoiva ja ystävyys pidentävät tilastojen mukaan ihmisen elinaikaa.

Eläimiä rakastatetaan kuitenkin ennen kaikkea siksi, että ihminen saa liittää eläimeen päähänsä pälkähtäneet projektiot, kuten ihmisten eläimille jakamat ”persoonallisuudet”. Eläimen tehtävä on vastata mukisematta näihin vaatimuksiin ja olla omistajansa näköinen.

Projektiot perustuvat ennen kaikkea eläimen ulkomuodon meissä herättämiin mielikuviin. Kullankeltainen, elegantti Lassie on lempeä ja feminiininen, kun taas saksanpaimenkoiran kuuluu olla älykäs, uskollinen ja ehdottoman maskuliininen.

Ei ole sattuma, että Rex on juuri saksanpaimenkoira. Rohkea Rex ei ikinä jätä kaveriaan vaan on valmis vaikka uhraamaan henkensä hänen puolestaan, kyseenalaistamatta. Rex on ihanteellisen sotilaan arkkityyppi. Sitä tämäkin aika tarvitsee.

_______________

Wienin kaduilla

mainos

Inhimillisillä ihanteilla ladattu Rex on ja pysyy eläimenä. Muut koirat haittaavat sen keskittymistä töissä, ja työtoverini tiesi kertoa, että hänen ja pienen maltankoiran takia Rexin kuvaukset Wienin keskustassa oli kerran jouduttu lyhyeksi aikaa kokonaan keskeyttämään, kun he olivat vahingossa eksyneet liian lähelle kuvauspaikkaa.

Kaikkia kolmea ”Rexiä” kouluttaneen yhdysvaltalaisen Teresa Ann Millerin mukaan on helppo huomata, kenellä poliisihahmoista on luonnollinen rakkaus koiraan. Moretti on listalla kärkipäässä. Katsojan näkökulmasta sinkkupoliisi Alex Brandtnerin ja Rexin välinen suhde alkaa olla jo vähän liikaa.

Sarja esittelee Wienistä kuuluisia paikkoja. Oma lähin kontaktini Rexiin liittyy Schönbrunniin. Olin keisarillisessa puistossa tavalliseen tapaan kävelyllä, kun huomasin, että kas, kukapa siellä työn touhussa: Komissar Rex. Glorietten edessä oleva ruohoaukio oli eristetty ja parin turvamiehen lisäksi paikalla oli näyttelijöitä ja Rexin ”personal trainer”.

Tällöin elettiin kuitenkin jo 2000-lukua, menossa oli jo vaikka miten mones tuotantokausi eikä alkuperäisestä joukkiosta valitettavasti ollut enää jälkeäkään.

Karismaattinen Tobias Moretti on poliisikoirasarjan jälkeen tehnyt pitkän listan rooleja. Hänet on nähty monien teattereiden, myös Wienin Burgtheaterin, näyttämöllä ja palkittu televisionäyttelijänä. Yksi esimerkki on Stefan Lindmanin rooli Henning Mankellin rikosromaaniin perustuvassa elokuvassa Tanssinopettajan paluu.

Toistaiseksi Moretti ei kuitenkaan ole kansainvälisesti noussut ammattikuntansa ykköskaartiin. Hän on jäänyt enimmäkseen laadukkaiden televisioelokuvien tähdeksi ja yleisön suosikiksi. Kotisivulta selviää osoite, josta Morettilta voi tilata nimikirjoituksen.

Karl Markovicsin esittämälle Stockinger-hahmolle luotiin kokonaan oma sarja, joka ei kuitenkaan ampaissut lentoon. Suositun ja arvostetun Markovicsin uran tähänastinen kohokohta on ollut pääosa Oscarilla palkitussa, Stefan Ruzowitzkyn ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Väärentäjät.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että itävaltalainen elokuva on kokemassa uutta nousukautta. 2000-luvulla muista Oscar-ehdokkuuksista ovat nauttineet Virgil Widrichin lyhytelokuva Copy-Shop ja Götz Spielmannin Revanche.

Oliver Hirschbiegel, joka ohjasi Poliisikoira Rexin ensimmäiset jaksot, on Suomessa tullut tutuksi Adolf Hitlerin viimeisiä päiviä kuvanneessa elokuvassa Perikato. Elokuvassa esiintyy myös hyvin koulutettu saksanpaimenkoira, Hitlerin Blondi.

_______________

Satu Taskinen