Lukuaika: 2 minuuttia

Reino Nordin, kameleontti silkkipuvussaan

Onko letkeistä rakkauslurituksistaan tunnettu Reino & The Rhinos vaihtanut yhteiskuntakriitikoiden kaistalle, kysyn Nordinilta päiväkaljalla.

”Reinon tulevalla albumilla on kapitalismia kritisoiva kappale Raha, jossa lauletaan, että Suomi-poika sä et ole voittaja, sua kusi silmään Sarasvuo ja Ollila”, Reino Nordinin levy-yhtiömies kirjoittaa Voiman sähköpostiin.

Onko letkeistä rakkauslurituksistaan tunnettu Reino & The Rhinos vaihtanut yhteiskuntakriitikoiden kaistalle, kysyn Nordinilta päiväkaljalla.

”Ei oikeastaan. Raha on vain yksi biisi muiden joukossa. Ei se ole edes sinkku. Levy-yhtiömies varmaan lähetti sen teille, koska olette Voima”, Nordin kertoo. No niinpä tietenkin.

Rahassa on kaikki, mitä vasemmistoveisuun tarvitaan: päivitellään luonnon tuhoamista, liikalihavuutta, kouluampumisia ja amerikkalaista unelmaa, ja pistetään kaikki ahneuden ja yritysjohtajien piikkiin. Tätä on viime aikoina kuultu vähän joka tuutista.

Sanon, että ei oikein uponnut. Nordin harmistuu hiukan.

”Raha on kirjoitettu muutama vuosi sitten. Ehkä siinä on vielä sellaista 25-vuotiaan Reinon naiiviutta. Mummosukupolvi on kyllä ollut biisistä innoissaan.”

Heitän lisää löylyä kiukaalle ja vertaan kappaletta Palefacen tuotantoon. Nordin kauhistuu.

”Vihaan sitä Peilari-meininkiä, että pistetään pukumiehet ja rötösherrat kyykkyyn ja punaliput liehuu. On kauheaa katsoa, kuinka helposti jengi lähtee humalassa siihen mukaan.”

Nordin kertoo esiintyvänsä tuhannen euron puku päällä. ”Vasemmiston ongelma on se, että se kieltää kauneuden merkityksen. Jos ei osaa arvostaa italialaista käsintehtyä silkkipukua, on vajokki.” Asiaa.

”En todellakaan ole vassari enkä mitään muutakaan. Olen taiteilija. Hallituksessa voi vuorollaan istua sinisiä, punaisia, vihreitä tai vaikka neonvihreitä, mutta taide pysyy.”

Reino Nordin on suomalaisessa kulttuurimaailmassa harvinainen kameleontti, joka vaihtaa väriään tilanteen mukaan. Yhtenä päivänä hän pyörii tosi-tv-ohjelmassa ja hehkuttaa naistenlehdelle seksielämäänsä.

Seuraavana päivänä hän kritisoi Voima-lehden toimittajalle tosi-tv:tä ja naistenlehtiä, painottaa filosofian tärkeyttä ja ylistää Garri Kasparovin kirjallista tuotantoa. Ehdotan Nordinille, että hän voisi olla avoimesti monivärinen. Puku päällä kiitävässä vasemmistoälykkö-panomiehessä olisi jo tyyliä. Nordin suhtautuu ehdotukseen suopeasti.

”Olen viime aikoina pyrkinyt olemaan joka paikassa mahdollisimman rehellinen. Se osa kasvamista. On tosin mahdollista, että sen seurauksena kusipään maineeni tulee vahvistumaan entisestään”, Nordin sanoo ja naurahtaa.

Reino & The Rhinosin uusi levy ilmestyy 6. kesäkuuta.

Teemu Muhonen

Kommentoi Facebookissa