Reilua bisnestä?

Lukuaika: 2 minuuttia

Reilua bisnestä?

Reilun kaupan yksityisyrittäjä Pia Wallace avasi keväällä Planet fair trade -verkkokaupan. Wallace on alan ensimmäinen kotimainen yksityisyrittäjä.

”Lähden siitä, että työlläni on oltava merkitys. Pienyrittäjän arki on kaukana isoista yrityksistä, jotka jakavat toisella kädellä johtoportaalle suuria optioita ja toisella kädellä irtisanovat työntekijöitä. Reilun kaupan yrittäjänä olen velvollinen takaamaan, että myymäni tuotteet on valmistettu reilun kaupankäynnin sääntöjä noudattaen, mutta myös sen, että yritykseni muukin toiminta on eettistä”, sanoo Pia Wallace.

”Reilu kaupankäynti takaa kehitysmaiden köyhille työtä heidän omilla synnyinseuduillaan ja kohtuullisen korvauksen siitä. Mitä ammattimaisemmin me teemme työmme täällä, sitä paremmin voimme työllistää ihmisiä maissa, joissa ei ole taattua perustoimeentuloa.”

Viime vuoden loppuun asti Pia Wallace toimi Helsingin kehitysmaakauppayhdistyksen puheenjohtajana. Nyt hän istuu varapuheenjohtajana Maailmankauppojen liitossa. Vapaaehtoistyö on ollut antoisaa, mutta myös uuvuttavaa.

”On ihan erilaista pitää pöytää muutaman kerran vuodessa jossain tapahtumassa kuin pyörittää kokonaista kauppaa vapaaehtoispohjalta. Omat haasteensa asettavat harjoittelijoiden vaihtuvuus ja tulosvastuullisuus tuottajille.”

Helsingin kehitysmaakauppayhdistys piti viime kevääseen asti pientä putiikkia Rauhanasemalla, Pasilan kupeessa. Kauppa sinnitteli pitkään, mutta päätti lopulta sulkea ovensa.

”Jaksamisen rajat tulivat vastaan. Totesimme että jos kauppaa yrittää pitää tämän päivän vaatimusten tasolla se pitää tehdä ammattimaisemmin. Samaan aikaan yritin omassa elämässäni tasapainoilla vapaaehtoistyön ja palkkatyön välillä, ja pohdin miten näitä voisi yhdistää. Yhdistys punnitsi myös asioita monelta kantilta, ja päätyi lopulta myymälän yksityistämiseen minulle.”

”Viime keväänä yksityistettiin toinenkin kehitysmaakauppayhdistyksen pitämä kauppa Suomessa, joten näitä asioita on mietitty muuallakin kuin Helsingin yhdistyksessä. Maailmankauppakentällä yksityisyrittäjyys varmasti jakaa mielipiteitä. Minulle on tärkeintä se, että toimin Maailmankauppojen liiton reilun kaupankäynnin säännöillä vaikka kauppani ei voikaan olla liiton jäsen. Siihen hyväksytään ainoastaan yhteisöt.”

Reilun kaupan yksityisyrittäjyys on Suomessa vielä outo asia. Kaikki alan aktiivitoimijat eivät ole ottaneet ideaa avosylin vastaan. Kysyn Pialta miten hän suhtautuu ristiriitaiseen vastaanottoon.

”Tärkeintä minulle on edistää reilun kaupan tuottajien tuotteiden myyntiä. Se, mitä täällä Suomessa joku on mieltä yritysmuodostani, on toisarvoista.”

”Jotta kehitysmaissa tapahtuisi merkittävää muutosta, reilun kaupan käsitöiden ja elintarvikkeiden myynnin on oltava volyymiltään tarpeeksi suurta. Jos ottaa pelkästään marginaaliryhmät kohderyhmänä, tämä ei toimi. Onneksi reilun kaupan käsitöissä löytyy monta tyyliä. Suomessakin on ollut julkisuudessa muutamia loistavia uusia reilun kaupan tuotesuunnitteluprojekteja, kuten Kaiku-vaatemallisto ja Jarno Tiaisen suunnittelema Lost Letters -mallisto Amnestylle.”

www.planetfairtrade.net

Jessica Suni

  • 9.9.2009