Kirjoittanut jukka vuorio

Rehubisnes

Lukuaika: 3 minuuttia

Rehubisnes

Voima testaa vegaaniyrittäjyyden: Voiman Jukka Vuorio testasi tamperelaisen Veganissimon ja sen taustajoukot.

Simo Ruottinen, 37, saapuu minua vastaan Tampereen rautatieasemalle. Pääsen heti aluksi tutustumaan yrittäjän arkeen, sillä matkalla Ruottisen kasvisravintolaan pysähdymme ensin pankkiin. Ravintolasta on soitettu, että viidenkymmenen sentin kolikot ovat lopussa. Yrittäjille tarkoitetulla kassalla ei ole asiakaspalvelijaa. Jonotettuaan kiltisti rahvaan joukossa Ruottinen saa pari kolikkopötköä ja kävelemme aseman välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan ravintolaan.

Vegetarismi on Suomessa tullut hyvin tunnetuksi kuluneen kymmenen, viidentoista vuoden aikana.

”Kasvissyöjien määrä on koko ajan ollut nousussa, mutta tarjonta ei ole kasvanut samassa suhteessa. Kasvisruokavaihtoehtoja on ilmestynyt lähes joka ravintolaan, mutta useimmat niistä eivät ole vegaanisia”, Ruottinen kertoo yrityksensä markkinaraosta.

Yrittäjyys

Ruottisen perheeseen kuuluvat vaimo Mari, 30, ja kaksivuotias poika Jimi. Ennen kuin Veganissimo marraskuussa 2007 avattiin, olivat Ruottiset kiertäneet Suomen festareita jo muutaman vuoden samalla toiminimellä. Veganissimo -koju nähdään myös tulevana kesänä monilla festivaaleilla.

”Ravintolan avaaminen oli ollut mielessä jo pitkään, ja sopivia tiloja yritettiin etsiä Tampereelta pari vuotta. Ensin oli toiveena löytää paikka, jossa ei tarvitsisi tehdä ensi alkuun älyttömän suurta remonttia, mutta se osoittautui lopulta tosi vaikeaksi”, Ruottinen sanoo.

Nyt Veganissimo sijaitsee entisen kodinkoneliikkeen tiloissa. Niitä remontoitiin melkoisesti. Kun Ruottinen kertoo pankkilainansa suuruuden minua huimaa. Kaikilla tuntemillani vegaaneilla ei ole yhteensäkään sellaista summaa investoituna.

”Talousasiat pyörivät kyllä ihan samalla tavalla vegaaniyrittäjän kuin muidenkin yrittäjien mielessä”, Ruottinen kommentoi.

Simo Ruottinen tunnetaan Tampereella ravintoloitsijana ja vihreänä aktiivina.

”Viime eduskuntavaaleissa olin Pirkanmaan vihreiden vaalipäällikkö ja seuraan edelleen erilaisten kansalaisjärjestöjen toimintaa”, Ruottinen kertoo.

Veganismi

Koko Ruottisen perhe noudattaa vegaanista elämäntapaa.

”Me ollaan Marin kanssa töissä ravintolassa tässä salin puolella. Sillä tavalla saa parhaiten kuvan siitä mitä ihmiset Veganissimosta ja ruoista tykkäävät. Vaikka olenkin koulutukseltani kokki, olen tarkoituksella jättänyt ruoanlaiton keittiömestarimme Katja Löfmanin ja kokkien vastuulle”, Ruottinen kertoo. Tarjoilun lisäksi Simo Ruottinen hoitaa kirjanpidon, palkanlaskennan, maksuliikenteen, markkinoinnin, nettisivut ja mainosten taittotyöt sekä suunnittelee keittiömestarin kanssa ruokalistan.

Vegaaniruoka on ehtinyt tulla vuosien varrella Ruottiselle erittäin tutuksi, sillä hän on Vegaaniliiton entinen puheenjohtaja.

”Joo ja olen ollut 12 vuotta vegaani. Alkujaan ryhdyin vegaaniksi eläinten oikeuksien vuoksi, ne olivat silloin vuonna 1995 paljon pinnalla. Nykyään ruokavalio tuntuu täysin itsestään selvältä osalta elämää eikä mitenkään vaihtoehtoiselta elämäntavalta”, Ruottinen sanoo.

Järjestötoiminnasta pois jättäytynyt Ruottinen kokee yrittäjänä toimivansa tehokkaasti myös itselleen tärkeiden arvojen puolesta.

”Mitä parempia ruokia tarjoamme täällä, sen parempaa mainosta se on koko kasvissyönnille ja sen edistämiselle”, Ruottinen sanoo.

Oikeutta eläimille -yhdistys välitti vuoden 2007 lopussa julkisuuteen järkyttäviä kuvia tuotantoeläinten oloista. Ruottinen arvioi kampanjan nostaneen ravintolan kävijämääriä.

”Luultavasti se kampanja vaikutti jonkin verran positiivisesti asiakasmääriimme. Tosin vertailukohtaa ei oikein ole, koska ravintola avattiin vain vähän ennen kampanjan julkistamista”, Ruottinen sanoo.

mainos

Tuote

Kokeilin Veganissimossa täyttä menua. Harkittuani hetken talon reilun kaupan luomuviiniä päätin kuitenkin jättää alkoholinkäytön toiseen kertaan. Alkupalaksi Ruottisen kanssa syöty kahden hengen dippilautanen (21,50 euroa, yhdeltä hengeltä 11,60 euroa) sisälsi marinoituja porkkana- ja kurkkutikkuja, lämpimiä tofukroketteja ja kahden pavun kroketteja, jogurtti- ja munakoisodipit ja talon omaa siemenleipää.

Pääruoaksi tilaamani tofu-kasvisvarras (17,30 euroa) sisälsi tofua, herkkusieniä ja punaista paprikaa metallisessa grillivartaassa. Mukana lautasella oli myös friteerattuja bataattilastuja sekä sahrami-kookoskermakastiketta.

”Meillä on mielestäni kohtuulliset hinnat. Veganissimon kanssa samalla alueella on tosi monia erilaisia ravintoloita, ja hintakilpailuun emme voi tämän enempää lähteä”, Ruottinen sanoo.

Jälkiruoaksi nautimme Ruottisen kanssa sitruunakakkua (5,90 euroa) ja parin euron kupillisen reilun kaupan kahvia.

”Joo, kahvina meillä on tätä reilun kaupan tummapaahtoista. En osta kotiinkaan enää mitään muuta kahvia, vaikka tämä nyt onkin kaksi kertaa kalliimpaa kuin tavallinen kahvi”, Ruottinen kommentoi.

Asiakkaita Veganissimossa vierailee perjantai-iltapäivällä melko tiuhaan tahtiin.

”Hyvä asiakas on sellainen joka on tyytyväinen ja käy usein. Huono asiakas taas… no, ei kai huonoa maksavaa asiakasta olekaan”, Ruottinen toteaa lopuksi.

Voima testaa -lopputulos: yrittäjäksi ryhtymisessä riskien ja onnistumisten suhteutus tuntuu arveluttavan epätasaiselta riskien hyväksi. Veganissimossa asioinnissa sen sijaan onnistumisen mahdollisuus on huomattava.

Jukka Vuorio