Mehmet Tarhan on Turkin ensimmäinen aseistakieltäytyjä.
Istanbulissa asuva äiti laittaa kätensä ranteista vastakkain eli kuvaa käsirautoja kertoessaan poikansa olevan armeijassa. Poika vältteli viranomaisia, mutta sotilaspoliisi sai hänet kiinni ja vei armeijaan.
Monet muut tekevät saman eleen kertoessaan omasta tai sukulaisensa armeijaan menosta. Asevelvollisuus Turkissa on pakollinen kaikille miehille, sitä ei voi mitenkään välttää. Paavin murhayrityksestä ja Abdi Ipekcin murhasta tuomittu Mehmet Ali Agca, 48, vietiin suoraan Pendikin varuskuntaan, kun hänet vapautettiin 25 vuoden vankeudesta.
Kun Mehmet Tarhan, 37, kieltäytyi aseista, hän nosti julkisuuteen asian, johon lähes jokainen perhe Turkissa haluaa muutoksia.
Julkinen keskustelu on osa vuoden 1980 sotilasvallankaappauksen jälkeisen militaristisen järjestelmän purkua. Armeijan määräämiä sääntöjä aletaan vähitellen kyseenalaistaa.
turkissa ensimmäinen aseistakieltäytyjä Mehmet Tarhan vangittiin viime huhtikuussa.
Hän kärsii neljän vuoden vankeusrangaistusta Sivasin sotilasvankilassa. Turkin viranomaisten mielestä Tarhan ei ole vanki, vaan hän suorittaa asevelvollisuuttaan. Olot vankilassa ovat sitä luokkaa, että Tarhan on ollut kaksi kertaa kuukauden mittaisessa nälkälakossa saadakseen samat oikeudet kuin muilla vangeilla on.
Tarhan on vakaumukseltaan anarkisti. Hän piti jo vuonna 2001 lehdistötilaisuuden, jossa hän perusteli päätöstään olla menemättä armeijaan.
Mehmet Tarhan on saanut runsaasti tukea sekä Turkista että ulkomailta. Häntä tukevia nettisivuja pidetään yllä Yhdysvalloista käsin, ja tukijoukkoihin kuuluu muun muassa System of a Down -yhtyeen solisti Serj Tankian. Amnesty International pitää Tarhania mielipidevankina.
Suomen aseistakieltäytyjäliitto osoitti mieltä Tarhanin puolesta Turkin lähetystön edessä Helsingissä viime joulukuussa.
Tarhan on homoseksuaali ja Turkin homo- ja lesbojärjestöt ovat hänen näkyvimpiä tukijoitaan. Tarhan korostaa, että seksuaalinen suuntautuminen ei ole vaikuttanut hänen päätökseensä kieltäytyä aseista.
Turkissa homoseksuaalit salaavat yleensä suuntautumisensa, eikä heidän kohtelustaan armeijassa ole keskusteltu, ongelmaahan ei ole virallisesti ollut olemassa. Nyt armeijassa vaaditaan homoseksuaalisuuden määrittämistä sairaudeksi, jonka perusteella saa vapautuksen. Tätä Tarhan ei hyväksy.
”Jos he myöntävät homoille ’oikeuden’ suorittaa asepalvelus, en kulje sanomassa, että hei, antakaa homoväen mennä suorittamaan heidän asepalveluksensa. Heidän ei pitäisi mennä. Heteroiden ei pitäisi myöskään mennä”, Tarhan on todennut.
Turkissa homoseksuaalisuus todetaan lääkärintarkastuksessa, jossa tutkitaan peräsuoli. Myös Mehmet Tarhan tutkitaan näin ennen seuraavaa oikeudenkäyntiä, vaikka hän vastustaa sitä.
Armeijaan on mentävä
Ulkomaisissa tiedotusvälineissä Turkin armeijaa käsitellään yleensä vain vallankäyttäjänä. Armeija on myös jokaista perhettä koskettava ongelma. Miespuolisten kansalaisten on suoritettava 15 kuukautta kestävä asepalvelu.
Tuntemani lääkäri tekee pimeitä töitä ja käyttää suuren osan tuloistaan lahjuksiin välttääkseen armeijan. Juristituttavani sen sijaan tienaa niin hyvin, että hän pystyy ostamaan itsensä vapaaksi asevelvollisuudesta. Euroopassa asuvat ystäväni tekevät pitkiä hakemuksia Turkin lähetystön kautta saadakseen lykkäystä asevelvollisuuteen ja uskaltaakseen käydä lomalla Turkissa. Ilman lykkäyspaperia heidät vietäisiin lentoasemalta varuskuntaan.
Asevelvolliset eivät pelkästään harjoittele sodan käyntiä, vaan monet joutuvat parin kuukauden koulutuksen jälkeen tositilanteisiin. Suuri osa Pohjois-Kyprosta miehittävistä turkkilaisista joukoista on asevelvollisia. Näin on myös kurdialueella käydyissä taisteluissa.
Asevelvollisuuden suorittamispaikka arvotaan. Arpaonni suosii länsiturkkilaisia ja varakkaiden perheiden poikia, jotka sijoitetaan rauhallisille alueille.
Kutsuntoja voi välttää pari vuotta lähettämällä esikuntaan lääkärintodistuksen, että on estynyt tulemasta paikalle. Tämän jälkeen mies etsintäkuulutetaan väistämättä sotilaskarkurina. Jos hän jää kiinni sotilaspoliisien tarkastuksissa, asevelvollisuus alkaa välittömästi ja hänet viedään lähimpään varuskuntaan.
Turkissa ei ole siviilipalvelua. Jos Turkissa olisi mahdollisuus siviilipalveluun, kukaan ei menisi armeijaan, tuttavani arvelevat.
www.aseistakieltaytyjaliitto.fi/kampanja/turkki-2005-12-09.html
web.amnesty.org/library/Index/engeur440362005
www.wri-irg.org/news/2006/tarhaninterview-en.htm
www.refusingtokill.net/Turkey/ReleaseMehmet.htm
www.connection-ev.de/Tuerkei/tarhan.html
Kristiina Koivunen