rauhaa, väreissä

Lukuaika: < 1 minuutti

rauhaa, väreissä

Yksi vahvimmista rauhanliikkeistä versoo Italiassa, jonka kaupungeissa ja kylissä katseen vangitsevat sateenkaarenkirjavat Pace-rauhanliput.

Sotatoimet Irakissa julistettiin päättyneiksi mutta ihmisten rauhantahto näkyy ympäri Euroopan. Yksi vahvimmista rauhanliikkeistä versoo Italiassa, jonka kaupungeissa ja kylissä katseen vangitsevat sateenkaarenkirjavat Pace-rauhanliput.

Lippuja on arvion mukaan liikkeellä reilut kaksi miljoonaa, niitä näkee kotien ikkunoissa ja parvekkeilla, veneissä ja autoissa. Perugian kaupungin liikennelaitos päätti päällystää bussinsa sateenkaarilipuilla ja kaupungintalojen, kauppojen, ja ravintoloiden seinillä roikkuvat liput tekevät oitis selväksi, mitä mieltä asioista ollaan.

Sateenkaarilippu sinänsä ei ole Italiassa uusi näky. Rauhanliike on ominut sen Umbriasta, Assisin ja Perugian väliseltä perinteiseltä katolisen kirkon rauhanmarssilta. Irakin sodan vastainen tunnus siitä tuli viime syksynä USA:n hyökkäyksen vaikuttaessa yhä uhkaavammalta. Silloin Alex Zanotelli, pitkään Afrikassa lähetystyössä toiminut katolinen pappi, kehotti ihmisiä panemaan lipun julkisesti esille.

Lippujen kasvava kansan-suosio näkyy sateenkaariteeman t-paita-, sateenvarjo-, hikipanta- ja hyrräversioissa. Myyntivoitto menee kirkon sosiaalityöhön.

Italian rauhanliikkeestä on tullut sen näkyvyyden ohella harvinainen ilmiö siksikin, että eri kansankerrokset ovat löytäneet liikkeessä yhteisen sävelen.

Vasemmiston ja katolisten lisäksi ei oikeistokaan – ainakaan sen katolinen siipi – ole halunnut jättää kantaansa arvailun varaan.

Sisäpoliittisestikin rauhanliikkeellä on ollut tuntuva vaikutus. Siitä on muodostumassa jo pitkään riitaisena eri suuntiin haroneen Italian vasemmiston, nykyisen opposition, uusi yhteinen symboli.

Hannimari Heino

  • 9.9.2009