Rättisota lomaparatiisissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Rättisota lomaparatiisissa

Maailma lyhyesti: Thaimaan t-paitasodan ensimmäisen taistelun näyttämö oli muuan elokuvateatteri viime keväänä.

Thaimaan t-paitasodan ensimmäisen taistelun näyttämö oli muuan elokuvateatteri viime keväänä. Opiskelija Chotisak Onsoong vietiin sieltä poliisikuulusteluihin, koska hän ei ollut noussut seisomaan kuninkaallisen hymnin soidessa ennen elokuvan alkua.

Thaimaalaiset aktivistit painattivat tapauksen johdosta t-paitoja. ”Seisomatta jättäjä ei ole rikollinen – eri lailla ajattelu ei ole rikos”, niissä lukee. Paidan pisti päälleen myös Jitra Kotchadet, Triumph Internationalin työntekijöiden ammattiyhdistyksen johtaja. Kuningasmielinen People’s Alliance for Democracy -järjestö näki Jitran televisiossa ja harmistui asuvalinnasta.

Jitran työnantaja, Body Fashion Ltd., kutsui Jitran puhutteluun. Yritys valmistaa Triumph-, Sloggi-, Bee Dees – ja Triumph Sport -merkkisiä alus- ja urheiluvaatteita. Tuotteista 90 prosenttia menee vientiin.

Työvoimatuomioistuin antoi Body Fashionille luvan irtisanoa Jitran. Syyksi annettiin työnantajan mustamaalaaminen.

Ammattiyhdistyksen jäsenet järjestivät istumalakon tehtaan sisäänkäynnin luona. He vaativat Jitran välitöntä palauttamista yrityksen palkkalistalle.

Yritys ei suostunut vaatimuksiin ja vetosi työvoimatuomioistuimeen saadakseen luvan erottaa vielä 20 ammattiyhdistyksen jäsentä ja lomauttaa 25 protestin järjestäjää palkatta.

Kesän mittaan riita levisi Saksaan, missä Triumph International pitää päämajaansa. Thaimaalaiset ammattiyhdistykset vaativat liittokansleri Angela Merkeliä puolustamaan saksalaisyritysten alihankkijoiden työntekijöiden järjestäytymisoikeutta.

www.prachatai.com/english

Timo Ojanen

  • 9.9.2009