Kirjoittanut Hannele Huhtala

Rangaistus Helsinginkadulla

Lukuaika: < 1 minuutti

Rangaistus Helsinginkadulla

Dostojevski-sovitus saa ikävöimään alkuteosta.

Nuoren opiskelijan eksistentiaalista ahdistusta, rakastamisen vaikeutta, moraalikysymyksiä ja yli-ihmisoppeja kiehtovasti käsittelevä Fjodor Dostojevskin romaani Rikos ja rangaistus on sovitettu Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämölle nykyaikaan sijoittuvaksi, puuduttavaksi versioksi.

Masentunut opiskelija Roni Räisänen makaa kotonaan. Lakanoita aikuiselle miehelle vaihtava, Hyvinkäällä asuva äiti paheksuu kaupunkilaiselämää, Kallion huoria ja baareja.

Räisänen tutustuu baarissa juoppoon Seppoon, jonka elämänkohtalo saa Räisäsen hetkeksi heräämään. Sepon vaimo, Thaimaasta tuotu Kendy on pakotettu Sepon ryyppyvelkojen takia thaihieromoon töihin.

Kendyn tulot eivät riitä, ja niinpä Sepon tytär Sonja on myös ryhtynyt prostituoiduksi, näytelmän mukaan ikään kuin omasta tahdostaan, rakkaudesta isään.

Räisäs-Raskolnikovin motiiviksi tappaa näyttää muodostuvan se, että vastustaja on niin vastenmielinen: pedofiili, ihmiskauppaaja, väkivaltainen kiristäjä. Ero alkuteoksen uhriin, iäkkääseen, vastustuskyvyttömään rahanlainaajanaiseen on valtava.

Ryhmäteatterin versio hukkaakin moraalisen pohdinnan rikoksen mielekkyydestä kokonaan. On aivan liian ilmeistä, että itsensä sisään vinksahtanut päähenkilö voi tappaa niin pahana nähdyn henkilön – siitä ei jää pureskeltavaa katsojalle.

Rikos ja rangaistus, Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämöllä 7.5. asti.

Hannele Huhtala