Lukuaika: < 1 minuutti

Rakkaudesta musiikkiin

Kiasman penkiltä näkee Kurt Cobainin kuolintalolle.

Thank You for the Music – Kuinka musiikki liikuttaa meitä -näyttelyn avaavat Jenni Hiltusen riemastuttavat videoteokset räjäyttävät potin ja nostavat riman heti korkealle. Teokset ammentavat musiikkivideoestetiikasta ja tiivistävät olennaisen Lady Gagasta muihin populaarimusiikin ilmiöihin.

Teos Grind pureutuu musiikkivideoiden pepun pyöritykseen ja antaa sille eksoottisen pohjoisen silauksen: lappilaisiin kansallispukuihin pukeutuneet, erikokoiset ladyt sheikkaavat bootyjaan hidastetuissa lähikuvissa.

Tanssi tuo käsin kosketeltavaksi musiikkivideoiden seksistisen lihallisuuden, jota hidas pianomusiikki vielä korostaa entisestään.

Graham Dolphin on valmistanut täydellisiä yksi yhteen replikoita fanittamisen kautta syntyneistä kulttipaikoista. Tarjolla ei ole esimerkiksi kopiota Jim Morrisonin haudan kaltaisista rakennetuista monumenteista vaan täysin banaaleista paikoista, jotka ovat ajan saatossa muodostuneet fanien toiminnan kautta muistoalttareiksi.

Fanittaminen saattaa saada aikaan yllättäviä reaktioita. Penkin (2010) äärellä koin eräänlaisen hurmoksen. Penkki on kopio penkistä, jolta on näköyhteys Kurt Cobainin kuolintalolle. Henkeni salpautui ja täytyin oudosta tuntemuksesta. Teos herättää tunteita, mutta vaikuttaako siihen vain oma Nirvanaan kohdistuva rakkauteni ja fanittamiseni? Voiko vastaavaa tunnetta kokea ilman henkilökohtaista suhdetta teoksen kohteeseen vai jääkö teos silloin vain esineeksi?

Tarjolla on myös muun muassa Marc Bolanin kuolinpaikan lähellä oleva puu ja Freddie Mercuryn ovi.

Näyttely onnistuu luomaan laajan läpileikkauksen mysteeriin nimeltä fanittaminen, mutta varsinaisesti mitään uutta kerrottavaa näyttely ei teemastaan nosta esiin.

Kun osa teoksista jää käyttötaiteen asteelle, herää kysymys onko niiden paikka museossa ja mikä puolustaa niiden esilläoloa näyttelyssä. Teos voi näyttää mukavalta ravintolan seinällä tai olohuoneessa.

Thank You for the Music – Kuinka musiikki liikuttaa meitä 17.6. asti Helsingin Kiasmassa.

Vili Nissinen

Kommentoi Facebookissa
  • 28.2.2012