Rakastu!

Lukuaika: 3 minuuttia

Rakastu!

Rakastuminen on liittymistä vastarintaan. Se on vallankumous tylsistyttävää, rajoittavaa, ahdistavaa ja merkityksetöntä maailmaa vastaan.

Rakkaus muuttaa maailmaa. Siinä missä rakastunut ennen oli kyllästynyt, hän on nyt intohimoinen. Maailma, joka ennen näytti tyhjältä ja ahdistavalta, täyttyy yhtäkkiä merkityksillä, riskeillä, vaaralla ja palkitsevuudella. Rakastuneelle jokainen hetki on ikimuistoinen, sydäntäsärkevä katoavassa kauneudessaan.

Palava intohimo on lääke, joka parantaa epätoivon ja alistetun kuuliaisuuden pahimmatkin tapaukset.

Rakkaus mahdollistaa sen, että ihmiset välittävät toisistaan aidosti, toisin kuin kristinusko, joka pyrkii aikaansaamaan empatiaa uhkailuilla.

Rakkaus kiskaisee eroon jokapäiväisistä elämän rutiineista ja erottaa rakastuneen muista ihmisistä. Hän tuntee olevansa täysin erilainen kuin muut.

Rakkaus on vallankumous, se uhkaa modernin elämän vakiintunutta järjestystä. Työpäivän pitkästyttävät tuottamisrituaalit eivät rakastuneelle merkitse mitään. Apatiaan ja turvattomuuden tunteeseen pohjaavat markkinointistrategiat eivät enää vaikuta. Passiiviseen kulutukseen suunniteltu viihde, joka tukeutuu katsojan kyynisyyteen ja uupumukseen, ei enää kiinnosta.

Rakastunut saattaa mieluummin liftata Alaskaan (tai istua puistossa katsellen kuinka pilvet lipuvat ohi) kuin opiskella matematiikan kokeeseensa tai myydä kiinteistöjä. Jos rakastunut päättää näiden asioiden olevan tärkeämpiä, hänellä on kerrankin rohkeutta myös tehdä niin. Hän tietää, että tähtien alla rakastelu on paljon ikimuistoisempaa kuin ilta televisiota katsellen.

Rakkaus uhkaa myös poliittista systeemiä. Miten vakuuttaa rakastuneelle, että on tärkeää taistella ja kuolla sellaisen abstraktion kuin vaikkapa valtion puolesta? Voi olla vaikeaa vakuuttaa rakastunutta edes maksamaan veroja.

Porvaristo pelkää intohimoista rakkautta, sillä se uhkaa vakautta ja teeskentelyä, jota he tarvitsevat ja himoitsevat. Rakkaus ei salli valheita, epärehellisyyttä, ei edes poliittisia puolitotuuksia, vaan asettaa näkyville kaikki tunteet paljaina. Se paljastaa salaisuudet, joita perheelliset eivät voi sietää.

Seksuaaliset ja tunteelliset reaktiot eivät valehtele. Tilanteet, kuvat ja ideat joko innostavat tai inhottavat – olipa se kohteliasta tai ei, viisasta tai ei. Yksilö ei voi olla rakastunut ja (hirvittävän) vastuullinen, (hirvittävän) arvostettu nykypäivän yhteiskunnan jäsen samaan aikaan. Rakkaus yllyttää tekemään asioita, jotka eivät ole vastuullisia ja arvostettavia.

Todellinen rakkaus on lannistumatonta, kapinallista. Rakkaus kannustaa miehiä ja naisia sankarillisuuteen sekä puolustelemattomiin tekoihin.

Keskivertoporvari ei tunne ylivoimaista, hehkuvaa himoa. Porvari tuntee vain hiljaista epätoivoa. Se syntyy, kun porvari yrittää saavuttaa perheensä, opettajiensa, pomojensa, valtionsa ja kulttuurinsa asettamia tavoitteita. Porvari ei voi koskaan miettiä, mitä hän itse haluaa.

Ilman palavaa intohimon tulta porvari ei osaa arvioida, ovatko asiat hänelle hyväksi vai pahaksi. Hänet on pakotettu valitsemaan jokin oppi, jota seurata loppuelämän ajan. Ideologioiden markkinoilla on tarjolla laaja valikoima moraliteetteja. On yhdentekevää, minkä auktriteetin ohjaaman ideologian ihminen valitsee.

Mutta rakastunut ei tarvitse ennalta asetettuja periaatteita ohjaamaan itseään. Hänen halunsa kertoo, mikä on oikein ja mikä väärin. Hänen sydämensä johtaa häntä läpi elämän.

Rakkaus itsessään on yhteiskunnassa säädeltyä. Miesten ei pidä rakastua miehiin eikä naisten naisiin, yksilöiden useampaan kuin yhteen ihmiseen kerrallaan tai eri etnisistä taustoista olevien toisiinsa. Muutoin fundamentalistit hyökkäävät rakastuneita vastaan.

Ihmiset, jotka ovat jo muodostaneet laillisen tai uskonnollisen sopimuksen toistensa kanssa, eivät saa rakastua keneenkään muuhun, vaikkeivät he enää tuntisi intohimoa kumppaniinsa.

Yleensä rakkaus on huolellisesti ennakoitu ja ennalta järjestelty rituaali. Se on jotakin, joka tapahtuu perjantai-iltaisin kalliissa elokuvateattereissa ja ravintoloissa.

Nämä rajoitukset, odotukset ja säännökset tukahduttavat todellisen rakkauden, sillä rakkaus on villi kasvi. Se ei koskaan kasva sille valmistellussa maassa, vaan ilmestyy sinne missä sitä vähiten odotetaan.

Ilman rakkautta ja intohimoa ei voi määritellä, kuinka tulisi elää. Rakastu tänään: miehiin, naisiin, musiikkiin, unelmiin, itseesi, elämään!

Joku voi sanoa, että on naurettavaa kehottaa rakastumaan. Yksilö joko rakastuu tai sitten ei, ei sellaista voi päättää tietoisesti. Kuitenkin ympäristö, jossa meidän täytyy elää, vaikuttaa tunteisiimme suuresti. Ympäristöä voi muokata tekemällä rationaalisia päätöksiä.

mainos

Tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa maailma, jossa ihmiset voivat rakastua. Maailman, jossa ihmiset ovat valmiita vallankumoukseen ja löytämään tarkoituksensa ja onnensa.

Mitä jos kaikki pelkäisivät rakkaudetonta, elotonta monotoniaa enemmän kuin he pelkäävät riskien ottamista? Enemmän kuin nälkää, kylmyyttä tai vaaroja? Kuvittele mikä paikka maailma olisi!

CrimethInc.:istä kääntänyt Suvi Auvinen.

Lue pidempi versio Fifistä.

CrimethInc.

  • 26.2.2010