Rajojen tuolta puolen

Arvostelussa Shahram Khostravin kirja ”Laiton” matkaaja.

”Laiton” matkaaja on Iranista 1980-luvulla Ruotsiin paenneen antropologi Shahram Khostravin autoetnografia, joka limittää hänen oman pakokertomuksensa siirtolaisuutta ja rajoja koskevaan faktatietoon, teoreettiseen pohdiskeluun sekä muiden ihmisten kertomuksiin.

Kirjan ansio on siinä, että se kyseenalaistaa täysin siirtolaistutkimusta erityisesti Suomessa ohjaavan hallinnollisjuridisen ajattelun ja oikeuspuheen.

Henkilökohtaisuutensa ansiosta ”Laiton” matkaaja on kiinnostavaa luettavaa muillekin kuin tutkijoille. Varsinkin kymmeniätuhansia siirtolaisia kuljettaneen aktivistisalakuljettajan haastattelu on valaiseva.

Khostravin teoksen ärsyttäviä puolia ovat yhteiskuntatieteelliselle kirjallisuudelle tyypillinen toisteisuus, rakenteellinen sekavuus ja aikatasojen epätarkkuus sekä koristeelliset akateemiset lauseet, joiden merkitykset pakenevat lukijaa.

Shahram Khostravi: ”Laiton” matkaaja. Paperittomuus ja rajojen valta. Suom. Antti Sodinmaa. Gaudeamus 2013. 183 s. Neljä tähteä.

Kati Pietarinen

Kommentoi Facebookissa

kati pietarinen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.