Kirjoittanut mira karjalainen

Raja railona aukeaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Raja railona aukeaa

Yhdysvallat on yrittänyt pysäyttää laittomat meksikolaiset siirtolaisvirrat muuripolitiikan avulla.

YHDYSVALLAT ON 1990-LUVUN ALUSTA yrittänyt pysäyttää laittomat meksikolaiset siirtolaisvirrat muuripolitiikan avulla. Muurit ovat yleensä viisi metriä korkeita ja varustettu piikkilangalla, joissain kohdin kameroilla.

Nyt USA:n San Diegon ja Meksikon Tijuanan välille rakennetaan 23 kilometriä pitkää niin sanottua kolmoisaitaa. Se koostuu kolmesta samansuuntaisesta aidasta, joiden välissä kulkee tie. Ihmisoikeusjärjestöt, kuten The American Friends Service Committee, ovat huolestuneet kolmoisaidan muodostamasta suljetusta alueesta, jossa kukaan ei ole todistamassa ihmisoikeusloukkauksia.

”LAITTOMIEN SIIRTOLAISTEN halpa työ on suurta bisnestä Yhdysvalloissa. Se pyörittää Kalifornian maataloutta, Texasin teollisuutta ja New Yorkin ravintoloita”, toteaa meksikolaisen El Colegio de la Frontera Norte -yliopiston professori Guillermo Meneses sähköpostihaastattelussa Voimalle. ”Kaikki aidat ja muurit ovat teeskentelyä, suurta näytelmää. Yhdysvallat tarvitsee siirtolaisia.”

USA:ssa lasketaan olevan jo yli kuusi miljoonaa laitonta Meksikon-siirtolaista, vaikka yksin viime vuonna rajavartiosto palautti Meksikoon yli miljoona rajanylitystä yrittänyttä.

Menesesin mielestä ei ole mitenkään outoa, että Meksiko ei yritä estää aidan rakentamista. ”Meksikolla on ongelmia ja ristiriitoja omalla etelärajallaan, jonka taakse jää Keski-Amerikka. Kenties Meksiko suunnittelee kolmoismuuria omalle etelärajalleen.”

Yhdysvaltalaisen World Socialist Web Siten (WSWS) arvion mukaan työttömyys Meksikossa on kolminkertaistunut viiden viime vuoden aikana. Samaan aikaan ylikansalliset yhtiöt ovat siirtäneet puoli miljoonaa työpaikkaa Kiinaan, missä tuotanto tulee halvemmaksi. 50 miljoonaa meksikolaista elääkin köyhyysrajan alapuolella.

MUURILLA ON MYÖS PUOLUSTAJANSA. Oikeistolainen siirtolaistutkimuksen keskus (Center for Immigration Studies) julkaisi toukokuussa raportin, jossa kehitellään uutta strategiaa siirtolaisten ”itsehäädölle”.

Itsehäätämisessä laittoman siirtolaisen olo tehdään niin tukalaksi, että tämä katsoo parhaaksi palata USA:n rajojen ulkopuolelle. Itsehäätö saavutetaan raportin mukaan systemaattisella häirinnällä, kuten laajennetuilla työpaikkaratsioilla ja pidätyksillä, sekä takavarikoimalla varallisuutta.

Aitahankkeeseen on kytketty myös terrorisminvastainen sota. Sen varjolla on helpompi saada kalliiseen rakennushankkeeseen rahoitus ja motivoida rajavartijat palauttamaan samat meksikolaiset vuodesta toiseen rajan toiselle puolelle.

WSWS RAPORTOI ”kuoleman kauden” alkaneen raja-alueella, sillä kesällä Sonoran autiomaan lämpötilat kohoavat yli 40 asteen. Laittomien rajanylittäjien on mahdotonta kantaa riittävästi juomavettä patikointia varten, joten he usein kuivuvat ja ylikuumentuvat hengenvaarallisesti. Kuumuuteen kuolleiden määrä on kymmenkertaistunut viime vuosikymmenen aikana. Tästä WSWS syyttää aitojen pystyttämistä ja rajan militarisointia.

Turvallisimpien ja siten suosituimpien rajanylityspaikkojen tiukka valvonta ei ole vähentänyt laittomia rajanylityksiä, vaan johtanut yhä vaarallisempien reittien etsimiseen. Yrityksessä on kuollut tuhansia.

Tiukennetusta valvonnasta ja muurin rakentamisesta näyttävät hyötyvän vain rakennusfirmat sekä ihmissalakuljettajat eli ”kojootit”.

Vähemmistöjen kansalaisoikeusaktivismia: http://sandiego.indymedia.org.

Aidan puolesta: www.theamericanresistance.com.

Itsehäädöstä: www.cis.org.

Mira Karjalainen