Raivo oikeudenmukaisuuden puolesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Raivo oikeudenmukaisuuden puolesta

Arvostelussa Paul Stenningin kirja Rage Against the Machine: Taistelu lavalla.

Bändi, joka pyrkii ylittämään viihteen ja aktivismin välisen kuilun. Teoksessa Rage Against the Machine: Taistelu lavalla kerrotaan Zack De La Rochan kuvailleen bändiään näillä sanoilla. Ei liene syytä kyseenalaistaa, onnistuiko RATM siinä. Heidän rajoja rikkova, metallia ja räppiä sekoittava musiikkinsa sekä poliittinen sanomansa ja julistuksellinen ilmaisunsa muuttivat ja yhä muuttavat maailmaa.

Paul Stenningin kynäilemä kirja kertoo bändin jäsenten vaiheista heidän lapsuudestaan 2000-luvulle asti. Samalla seurataan heidän musiikillisen linjansa kehittymistä ja analysoidaan albumien sisältöä. Bändihistoriikin lisäksi kirja on tarina protestimusiikin ja nu-metallin kaltaisten ilmiöiden synnystä sekä manifesti oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Teos kannustaa poliittiseen heräämiseen ja aktiiviseen toimintaan. Sen lukeminen inspiroi lähtemään mielenosoitusmarssille banderollit viuhuen.

Kirjoittajan intohimo bändiä kohtaan välittyy jokaisesta ylistyssanasta ja haltioituneesta monologista. Välillä teksti yltyy paasaukseksi, mutta mitä sitten, sillä onhan näin väkevästä bändistä vaikea olla haltioitumatta.

Paul Stenning:Rage Against the Machine: Taistelu lavalla. Into 2013. 220 s. Neljä tähteä.

Anna Kankaanpää

  • 9.10.2013