Rahamiesten juoksutyttö

Lukuaika: < 1 minuutti

Rahamiesten juoksutyttö

Vai ettei suomalaisilla euroedustajilla ole mitään vaikutusta parlamentin päätöksiin.

VAI ETTEI SUOMALAISILLA euroedustajilla ole mitään vaikutusta parlamentin päätöksiin.

Päätettäessä lisäyksistä rahanpesua kahlitsevaan lakiesitykseen, asiaa käsittelevän parlamentin komitean ranskalaisedustaja Vincent Peillon sanoi, että liian monet parlamentin jäsenet esittivät ”pankkiirien sanelemia lisäyksiä”.

Tällä hän viittasi etenkin Piia-Noora Kauppiin, joka ehdotti lakeihin suoraan pankkien lobbausjärjestön papereista otettuja lisäyksiä. Yhteistyö on ollut niin tiivistä, että Kauppi ei Financial Times -lehden mukaan edes muista ”mitkä lisäykset ovat tulleet lobbausjärjestöstä ja mitkä muilta tahoilta”.

Veronkiertoa ja rahanpesua vastaan toimivan Oikeudenmukaisen verotuksen verkoston (OVV) edustaja Matti Ylönen totesi Voimalle, että ainakaan heihin Kauppi ei ole ollut yhteydessä.

ALKUPERÄISESSÄ LAKIESITYKSESSÄ ehdotettiin muun muassa sitä, että EU:n alueella toimivat pankit eivät voisi toimia EU:n ulkopuolisten kulissipankkien kanssa; näiden tarkoituksena on yleensä vain salata asiakkaiden henkilöllisyys. Nyt lakiesityksessä lukee vain, että EU-pankkien pitää ryhtyä ”tarvittaviin toimenpiteisiin” asioidessaan kulissipankkien kanssa. Näin ympäripyöreä määritelmä tuskin aiheuttaa minkäänlaisia toimenpiteitä.

Lain valmistelu kuvastaa hyvin kehnoa tilannetta EU:n toiminnassa, koska lobbausta ei säädellä riittävästi. Myöskään edustajien taloudellisia yhteyksiä ei valvota kunnolla, sillä heidän ei tarvitse ilmoittaa millaista lisätuloa he mistäkin saavat, ainoastaan se keneltä rahat tulevat.

PIIA-NOORA KAUPPI voisi olla aloitteellinen tässä asiassa ja vaatia lobbausjärjestöjen ja parlamenttiedustajien tapaamisista julkista rekisteriä. Hän voisi myös kirjoittaa nettikalenteriinsa muutkin tapaamiset kuin vierailut Rovaniemen torilla. Silloin Kauppikin ehkä muistaisi paremmin, kenelle hän on kiitollisuudenvelassa ja mistä syystä.

www.eubic.org/Position%20papers/14%20EBIC%20opinion%20AML.pdf

Jorma Penttinen

  • 9.9.2009