R niin kuin rasismi

Lukuaika: < 1 minuutti

R niin kuin rasismi

Maahanmuuttopoliittinen sanasto: Ideologia, jonka mukaan ihmiskunta jakautuu biologisilta piirteiltään hierarkkisesti arvotettaviin rotuihin.

Ideologia, jonka mukaan ihmiskunta jakautuu biologisilta piirteiltään hierarkkisesti arvotettaviin rotuihin.

Rasismi on viime kädessä länsimaiselle politiikalle tyypillinen tapa luoda eroja ja hierarkioita väestön sisälle. Oli kyse sitten vaarallisista vähemmistöistä, hygieniasta tai turmeltuneesta köyhälistöstä, modernilla vallankäytöllä on ollut edessään loppumaton karsimisen, muokkaamisen ja puhdistamisen kenttä.

Nykypolitiikassa biologiset rotuopit on korvattu kulttuurin käsitteellä. Uusi äärioikeistokin puhuu kulttuurieroista ja kulttuurien välisistä konflikteista. Maahanmuuttajat vaarantavat kulttuurimme ja elämäntapamme – olkoonkin, että meidän kulttuurimme ainoa ominaisuus on sen väitetty erilaisuus niiden muiden kulttuuriin.

Onneksi Suomessa ei ole rasisteja vaan ainoastaan maahanmuuttokriitikoita. Poliitikot ja media ovat omaksuneet varauksetta uusrasistien vaatimuksen avoimesta maahanmuuttokeskustelusta.

Tämä ”asiallinen ja kiihkoton” väittely toimii internetin keskustelupalstojen suosikkiavauksen ”en ole rasisti, mutta…” -logiikalla. Yleisellä tasolla käyty keskustelu ”maahanmuuton ongelmista” paikantaa nämä ongelmat aina maahanmuuttajien syyksi ja luo siten osaltaan tilaa pommi-iskuille vastaanottokeskuksiin.

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009