puurosta pontta päivään!

Lukuaika: 2 minuuttia

puurosta pontta päivään!

Puuro on arkisten aamujen kuningas, jonka valta-asemaa monenlaiset miljoonilla markkinoidut, sokerihuurretut suklaalastut koettavat epätoivoisesti nävertää. Mutta turhaan.

Väitetään, että puuro on ruokalajeistamme kaikkein vanhin.

Joka tapauksessa se on arkisten aamujen kuningas, jonka valta-asemaa monenlaiset miljoonilla markkinoidut, sokerihuurretut suklaalastut koettavat epätoivoisesti nävertää. Mutta turhaan. Terveellinen, huokea ja helppotekoinen viljaviritys pysyy sinnikkäästi osana suomalaista aamiaista.

Puuro muotoutuu moneksi. Yksinkertaisimmillaan se on terveelliseksi kehuttua tuorepuuroa, joka syntyy varsin vaivattomasti raaka-aineita liottamalla. Liotuksen ansiosta pöperö sulaa vatsassa helposti ja elimistö pystyy tehokkaasti käyttämään hyväkseen puuron sisältämät ravintoaineet.

Tavallisesti tuorepuuroon käytetään viljojen ohella kuivattuja hedelmiä sekä siemeniä, ja puuro nautitaan marjasoseen tai tuoreiden hedelmien kera.

Koska tuorepuuroa ei keitetä lainkaan, se on oivallinen aamupala kiireiselle ihmiselle. Lisäksi huolimattominkin kotikokki välttyy pohjaanpalaneiden kattiloiden jynssäämiseltä.

aurinkoinen aamupuuro kahdelle (tuorepuuro)

2 dl kaurahiutaleita

2 rkl auringonkukansiemeniä

4 dl appelsiinimehua

2 banaania

(2 rkl sokeria tai 1 rkl hunajaa)

Sekoita illalla kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet appelsiinimehuun. Jätä seos tekeytymään yön yli. Pilko aamupuhteeksi banaanit ja sekoita ne puuron joukkoon. Makeuta halutessasi sokerilla tai hunajalla.

Vaikkei tuorepuuro olisikaan tähtäimessä, kannattaa puuroaineksia joka tapauksessa liotella yön yli. Liotuksen ansiosta puuron aamuinen keittoaika lyhenee ja pehkuissapötköttelyaika vastaavasti pitenee. Kokonaisten suurimoiden, hiutaleiden ja rouheiden lisäksi hyvän puuron saa aikaan erilaisista jauhoista. Niitä ei yleensä lioteta, vaan jauhot vatkataan paakkuja varoen kiehuvaan veteen.

Yleensä litran puuroa lasketaan riittävän neljälle syömärille. Litraan puuroa tarvitaan 3–5 desilitraa hiutaleita, kun taas vastaavaan vellimäärään riittää suunnilleen desin viljapanos. Runsaasti kuivahedelmiä sisältävä puuro on tuhdimpaa tavaraa, josta massu tulee täyteen perinteisiä viljavirityksiä helpommin.

Aamupalalta ylijääneen puuron voi näppärästi käyttää hyödyksi leivonnassa ja ruuanlaitossa. Viljavoittoinen peruspuuro sopii hienosti sämpylätaikinan pohjaksi. Kuivahedelmiä ja marjoja sisältävä aamumurkina taas taipuu loistavasti piirakkapohjiin ja kakkuihin.

Ennakkoluuloton kotitalousihme loihtii jämäruispuurosta mainioita pihvejä paistamalla jähmettynyttä, jauhoilla ja lempiyrteillä vahvistettua puuroa öljyssä paistinpannuilla. Terveelliset ja huokeat viljapihvit voi tarjoilla esimerkiksi salaatin ja valkokastikkeen kaverina.

Ylijääneestä molinopuurosta kehkeytyy maittava jälkiruokapaistos, kun siihen lisätään loraus siirappia ja pari raastettua omenaa. Tämä terhakka terveysherkku paistuu kypsäksi parisataa-asteisessa uunissa reilussa vartissa ja tulee hyvillä mielin nautituksi raikkaan vaniljakastikkeen ryydittämänä.

molinopuuro kahdelle

4 dl vettä

mainos

1/2 dl pellavansiemeniä

1/2 dl rusinoita

4 kuivattua viikunaa tai luumua pieniksi pilkottuna

1 1/2 dl grahamjauhoja

1/2 dl vehnänalkioita

Laita pellavansiemenet ja kuivatut hedelmät veteen likoamaan yön yli. Kiehauta aamupuhteeksi vesi ja vatkaa siihen grahamjauhot. Keitä puuroa viitisentoista minuuttia huolellisesti sekoitellen ja lisää sitten joukkoon vehnänalkiot. Nauti (soija)maidon ja vaikkapa kuivattujen pihlajanmarjojen kera.

Puuromaakarin kannattaa ehdottomasti hyödyntää syksyn satoa viljantäyteisissä kokeiluissaan. Omenat, luumut, kirsikat ja kaikki kotimaiset marjat sopivat vallan mainiosti puuron sekaan. Edes happamiksi haukuttuja pihlajanmarjoja ei pidä väheksyä.

Vitamiineja vilisevät luonnonantimet voi kipata viljan joukkoon joko keittovaiheessa tai vasta puuroa popsittaessa. Jos edellisvuoden mehuja löytyy vielä kellarin kätköistä, voi veden tai maidon sijasta puuronsa keittää myöskin niihin.

mustikka-ruispuuro kahdelle

5 dl vettä

2 dl ruishiutaleita

2 rkl seesaminsiemeniä

1/4–1/2 dl sokeria

2 dl mustikoita

1/2 tl suolaa

Laita hiutaleet ja siemenet likoamaan veteen yön ajaksi. Aamulla kiehauta turvonnut puuronaihio ja lisää siihen mustikat, sokeri ja suola. Keittele viitisen minuuttia ja tarjoa (soija)maidon kera. Jos tuoreita mustikoita jäi yli, voit ripotella niitä kypsän puuron päälle.

Johanna Koskinen

  • 9.9.2009