Puumajat tiellä

Lukuaika: 2 minuuttia

Puumajat tiellä

Bilston Glenin mielenosoituskylä Skotlannissa suojelee vanhaa metsää.

ON ARKIAAMU SKOTLANNISSA Edinburghin esikaupunkialueella sijaitsevan Bilston Glenin teollisuusalueen viereisessä metsikössä. Rob, 26, herää tavalliseen tapaansa ylhäällä puumajassaan, laskeutuu köyden avulla maan kamaralle ja ottaa bussin Edinburghin yliopistolle, jossa hän jatkaa väitöskirjansa työstämistä.

Rob on yksi tusinasta Bilston Glenin ohitustien mielenosoituskylän asukkaista. Pienessä, idyllisen kauniissa purolaaksossa pilkottaa siellä täällä löytömateriaalista rakennettuja puumajoja. Protestiasumisleiri pystytettiin kolme vuotta sitten kesäkuussa pysäyttämään kaupunkia ympäröivään vihervyöhykkeeseen kuuluvaa metsää uhkaava tietyömaa, eikä tie ole sen jälkeen edennyt metriäkään. Asukkaita tulee ja menee, jotkut viipyvät yön yli, toiset jäävät pysyvästi.

YHDYSVALTALAINEN Rob muutti Edinburghin kerrostaloasunnostaan metsään vuosi sitten.

”Olin harkinnut tätä jo kauan ja lähinnä epäilytti väitöskirjan kirjoittamisen yhdistäminen metsässä asumiseen, mutta viime kesänä tuntui, että aika oli kypsä”, Rob muistelee.

Leirin asukkaat ovat kehittäneet omat tapansa hoitaa perustarpeet. Suihkussa käydään ystävien luona, yliopistolla tai uimahallissa. Vettä haetaan läheisen autokaupan ulkohanasta ja polttopuut kerätään teollisuusyritysten jätelavoilta. Ruokaa löytyy kauppojen roskiksista ja onpa lähistöllä luomutilakin, joka lahjoittaa leirille jätekasviksia.

Asukkaiden elämä tuntuu suorastaan kadehdittavalta heidän nauttiessaan kesähelteistä puron rannalla, mutta vaikeampiakin päiviä on takana. Auringonsäteet tuntuvat hyvältä, kun takana on kylmä ja märkä talvi muovista ja laudoista kyhätyissä puumajoissa.

”Talveenkin tottuu ja kaikki pelaa käytännössä yhtä hyvin kuin kesälläkin. Tämä talvi oli itse asiassa leirin paras tähän saakka, sillä asukkaita oli jatkuvasti lähes parikymmentä”, Rob toteaa tyytyväisenä.

BILSTON GLENIN LEIRILLÄ on kaksi tehtävää: suojella vanhaa ja luontoarvoiltaan rikasta metsää sekä protestoida turhaa tien rakentamista vastaan. Protestoijat pitävät ohitustietä tarpeettomana ja alueen asutukseen nähden ylimitoitettuna, ja he uskovat sen hidastavan joukkoliikenneyhteyksien kehittämistä. He ovat vakuuttuneita, että tie on suunniteltu lähinnä palvelemaan teollisuuden, muun muassa bioteknologiayritysten, tarpeita. Bilstonin teollisuusalueella majailee muun muassa Roslin Institute, joka vastasi Dolly-lampaan kloonauksesta.

Uusi ohitustie on vain osa alueen laajempaa kehityssuunnitelmaa, joka on saanut osakseen laajaa kritiikkiä muiltakin tahoilta. Suunnitelmaa on puitu kaupunginvaltuustossa vuosia.

LEIRISSÄ TÄYTYY OLLA AINA vähintään yksi henkilö paikalla. Vaikka useimmat asukkaat ovat mukana nimenomaan osoittaakseen mieltään tietä vastaan, toimii leiri myös kaikille avoimena majapaikkana.

”Kesäisin täällä käy paljon ihmisiä, jotka eivät edes tiedä olevansa protestileirillä. Meidän pitää pystyä huolehtimaan luonnosta, ja liian suuri määrä tietämättömiä ihmisiä tekee paljon haittaa alueelle”, Rob pohtii.

LEIRI OPETTELEE JATKUVASTI elämään ekologisemmin. Kierrätystä tehostetaan ja majojen paikkoja vaihdellaan. Robin väitöskirja käsittelee pienyhteisöjen sosiologiaa, joten hänen tavoitteenaan on kehittää leiristä toimiva esimerkki vaihtoehtoisesta asumisesta. Leirillä ei ole johtajaa tai minkäänlaista hierarkiaa, vaan asioista päätetään yhdessä leirikokouksissa.

”Asukkaille tämä on valtavan suuri oppimiskokemus. Useimmat muuttavat tänne kaupungista ilman aiempaa kokemusta vastaavasta.”

Tähän saakka leiri on saanut olla rauhassa eikä asukkaita ole yritetty häätää pois poliisivoimin. Lähiaikojen tärkein tavoite on tiivistää yhteyksiä paikallisiin asukkaisiin, koska heidän elinympäristöäänhän protesti ensisijaisesti pyrkii parantamaan. Rob on mukana muissakin lähialueen vastaavissa tempauksissa. Hän oli vastikään pistämässä pystyyn puutarhaa Glasgow’n keskustan läheisyyteen suunnitellun moottoritien reitille.

”Jos syntyy sitova päätös, ettei tietä rakenneta, meillä on velvollisuus muuttaa pois ja tyhjentää leiri. Muuten meidät saa pois täältä vain puskutraktorilla.”

Bilston Glen Anti-Bypass Protest Living Site: www.bilstonglen-abs.org.uk

Mikko Meriläinen

  • 9.9.2009