Pussy Riotin petos

Lukuaika: 2 minuuttia

Pussy Riotin petos

Punkyhtye petti venäläiset.

Toukokuun lopulla Helsingissä vieraili kaksi venäläisen punkyhtye Pussy Riotin jäsentä, joiden piti esiintyä Maailma kylässä -festivaaleilla. He katosivat mystisesti, ja esiintymiset peruttiin. Katoaminen aiheutti suomalaismediassa ihmetystä.

On toki mahdollista sanoa, että Pussy Riotin naiset ovat punkkareita ja että heidän tekonsa on performanssi. Ajattelu olisi hyväksyttävää, jos olosuhteet Pussy Riotin ympärillä olisivat erilaiset.

Teko tekee hallaa venäläisille toisinajattelijoille, aktivisteille ja poliittisille vangeille, joiden epätoivoiselle kohtalolle on lähes mahdotonta saada kansainvälistä huomiota.

Viime vuonna Putinin virkaanastujaisten aattona 6. toukokuuta Moskovassa järjestettiin luvallinen protesti Bolotnajan aukiolla. Kyseessä oli rauhanomainen mielenosoitus, jota vastaan poliisi hyökkäsi. Satoja pidätettiin. Protesteista syytetään 27 ihmistä.

Kesäkuun 6. päivänä 2013 alkoi kahdentoista ensimmäisen henkilön oikeudenkäynti.

Poliisi löi Aleksei Gaskarovia pampulla päähän, kun hän yritti auttaa maassa makaavaa ihmistä. Gaskarovia vastaan nostettiin tapahtuman perusteella syytteet väkivaltaisten protestien johtamisesta. Hän on tällä hetkellä esitutkintavankeudessa.

Vuosien vankeus uhkaa myös Vasemmistorintaman koordinaattoria Leonid Razzvozjaevia. Hän pakeni Ukrainaan, jossa hänet kidnapattiin YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n toimiston ovelta. Hän lähti ostamaan eväspiirakoita ja katosi. Pari päivää myöhemmin Razzvozjaev ilmestyi esiin Moskovassa, jossa hän kertoi joutuneensa kidutetuksi tunnustuksen allekirjoittamiseksi.

Kymmeniä venäläisiä hakee turvapaikkaa Bolotnajan aukion tapahtumien tutkinnan vuoksi eri puolilla Eurooppaa. Turvapaikka on myönnetty seksuaali- ja sukupuoliteemoihin keskittyneelle Aleksei Kisiljoville.

Toisille, kuten toimittaja Jenny Curpenille ja hänen miehelleen, Toinen Venäjä -oppositioryhmän aktivistille Aleksei Devjatkinille, oleskeluluvat on jätetty myöntämättä.

Curpen on seurannut pitkään poliittisesti motivoituneita oikeudenkäyntejä Venäjällä. Ennen hänen pidättämistään toukokuun kuudennen mielenosoituksissa häntä oli Nizni Novgorodin kaupungin Terrorismin torjuntakeskus oli uhannut häntä hyökkäyksellä.

Bolotnajan aukion traagisin uhri on 36-vuotias Aleksander Dolmatov. Toinen Venäjä -liikkeen aktivisti teki itsemurhan rotterdamilaisessa säilöönottokeskuksessa tammikuussa sen jälkeen, kun Alankomaiden viranomaiset olivat antaneet hänelle kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Samalla kun suomalaismedia ihmetteli Pussy Riotin tyttöjen katoamista, eräs tärkeä tapahtuma jäi täysin huomiotta.

Kesäkuun 6. päivänä 25 vuotta täyttänyt Pussy Riotin vangittu jäsen Maria Aljokhina oli yksitoista päivää nälkälakossa, koska hän vaati vangeille parempia oikeuksia liikkua työtuntien aikana. Aljokhina lopetti lakon sen jälkeen, kun leirin hallinto lupasi täyttää hänen vaatimuksensa.

Aljokhina on voittaja.

Oksana Tšelyševa

  • 1.7.2013