Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Pussikalja & romanit

Lukuaika: 2 minuuttia

Pussikalja & romanit

Kerjäläistyöryhmän johtaja Jarmo Räihä seikkailee kohusta toiseen.

Kaksi Helsingin kaupungin johtavaa virkamiestä aiheutti pahennusta juopottelemalla kerjäläisongelman ratkaisemiseen tähdänneellä virkamatkalla Romaniaan ja Bulgariaan, Suomen Kuvalehti kirjoitti 26. marraskuuta. Miehet olivat kaupungin turvallisuuspäällikkö Hannu Hakala sekä sosiaaliviraston johtava asiantuntija, kaupungin kerjäläistyöryhmää johtava Jarmo Räihä.

Fifi on saanut erillisen vahvistuksen siitä, että seurueen joidenkin jäsenten käytös herätti matkakohteessa voimakasta pahennusta. Lähteen mukaan ”jopa työtehtävien hoitaminen on ollut aivan mitä sattuu”.

Räihä kiistää juopotelleensa, ja Suomen Kuvalehti vastasi Räihän kommenttiin julkistamalla kuvan, jossa Räihä juo tölkistä olutta romanialaisen Târgu Carbunestin kaupungin kadulla. Kuvassa Hakala istuu kadun reunalla oma tölkki vieressään.

Hannu Hakala erosi virastaan 7. joulukuuta. Omasta osuudestaan Räihä ilmoitti Ilta-Sanomissa 8. joulukuuta, että ”varoitusmenettelyä ei ole tarpeen aloittaa”.

Jarmo Räihä on parhaillaan syytettynä yhdestä avunannosta virkarikokseen. Syyte koskee Helsingin sosiaaliviraston johtajan Paavo Voutilaisen kalustehankintoja. Voutilainen on syytettynä myös kerjäläisprojektin tilaamista Voutilaisen entiseltä työnantajalta Helsingin Diakonissalaitokselta. Kaupunki on maksanut laitokselle 128 500 euroa konsulttipalveluista vuosina 2008 ja 2009.

Kohuista ja syytteistä huolimatta Räihä on noussut näkyvään rooliin sosiaaliviraston asiantuntijana, joka saa usein yksin kommentoida kaupungin toimintaa kerjäläiskysymyksessä. Kaupunginjohtaja Pajusen ja sosiaalijohtaja Voutilaisen lähipiiriin kuuluvan ”johtavan asiantuntijan” työnkuva ja tehtävään kuuluvat pätevyysvaatimukset ovat jääneet epäselviksi.

Räihän kova linja romanikysymyksessä on herättänyt närää erityisesti nuorisoasiainkeskuksessa. Sosiaaliviraston kieltäytyessä hoitamasta romanien asioita nuorisoasiainkeskus on joutunut kantamaan yhä suurempaa vastuuta kysymyksestä, joka ei varsinaisesti sille kuuluisi.

”Räihästä paistaa vahva asenteellisuus, joka ei mielestäni sovi asiantuntijan rooliin”, kommentoi nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari. ”Romanian-matkan jälkeen hän on puhunut siellä näkemistään asioista hyvin moralistisella äänensävyllä.”

Karin mukaan Räihä on matkan jälkeen paheksunut esimerkiksi perheenäitien päätöstä lähteä kerjäämään sekä spekuloinut yksittäisten ihmisten tulonlähteillä. ”Se ei vain mielestäni ole sosiaaliviraston tehtävä eikä kerro asiantuntijuudesta”, Kari toteaa.

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan sosiaalikeskus Sataman romanileirin tulipalon jälkeen 22.11. kaupunki katkaisi leirin asukkailta sähköt. Romanit yöpyivät sen jälkeen sosiaalikeskuksessa ja turvautuivat keskusta pyörittävien aktivistien apuun, sillä sosiaalivirasto ei tarjonnut apua.

Vasta torstaina 25. marraskuuta romanit haettiin sosiaalikeskuksesta kaupungin järjestämään hätämajoitukseen.

Heti palon jälkeen Räihä vakuutti toimittajille, että kenenkään ei anneta jäätyä hankeen vaan hätämajoitus järjestyy varmasti. Emma Karin mukaan lausunnoille ei löytynyt katetta, sillä Räihä kysyi vielä torstaina Sataman nuorilta, eivätkö he itse voisi ”hoitaa asiaa loppuun asti”.

Vastakkainasettelu sosiaalikeskus Sataman sekä kaupunginjohtaja Jussi Pajusen asettaman, Räihän johtaman kerjäläistyöryhmän välillä on jatkunut viime vuodesta asti.

Kerjäläistyöryhmä on vaatinut leirin purkamista vedoten muun muassa jätehuoltoon sekä sosiaalikeskuksen vuokrasopimuksen ehtoihin.

Kissa ja hiiri -leikkiä muistuttavassa tilanteessa kaupunginhallitus ja nuorisolautakunta ovat kerta toisensa jälkeen estäneet virkamiesvetoista työryhmää toteuttamasta häätöaikeitaan.

Lue Fifistä koko juttu. Fifissä on myös juttuarkisto sosiaalitoimen rahankäytöstä, artikkelit löytyvät hakusanalla Voutilainen. Kerjäläisprojektin rahankäyttöä käsittelevä artikkeli löytyy otsikolla Kerjäläisten kaverit.

Juttua on korjattu 18.1.2011, sillä toisin kuin alkuperäisessä jutussa väitettiin, Räihä on syytettynä vain yhdestä avunannosta virkarikokseen. Lue oikaisu täältä.

Hanna Nikkanen