Puoli kuuta peipposesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Puoli kuuta peipposesta

Arvostelussa kirja Bongauksen hurma. Lintuharrastuskirjoituksia.

Bongauksen hurma on Ari Linnan toimittama ja Ari Karhilahden kuvittama uutuusteos, joka tutustuttaa lukijansa siivekkäiden kiehtovaan maailmaan.

Lintuharrastajat kuvailevat bongausuransa huippuhetkiä: toiselle tyydytystä tuottaa koulun yli liitävä 760 kurjen parvi, kun taas erään bongarin rippileiriä varjostaa tieto siitä, että toisella puolella Suomea majailee samanaikaisesti harvinainen keltajalkaviklo.

Opus kertoo, kuinka sotien jälkeen alkaneesta, tyhjäntoimittamisena pidetystä bongailusta kypsyi itse presidentillekin sopiva ajanviete. Harvinaisten tirppojen ja niistä saatavien eliksien eli elämänpinnojen tavoittelu on yllätyksellistä ja välillä koomisiakin piirteitä saavaa touhua.

Lintukertomuksia lukiessa noviisikin alkaa pohtia, pitäisikö panna ranttaliksi kuten Alan Davies ja Ruth Miller, jotka jättivät kotinsa ja työnsä bongatakseen 4 341 lintulajia vuodessa eri puolilla maailmaa.

Kirjasta selviää myös, kuinka seitsemän kuolemansyntiä ilmenevät lintubongarissa ja miten sujuu tipujen tiirailu lastenvaunuja työntävältä isältä.

Ari Linna (toim.): Bongauksen hurma. Lintuharrastuskirjoituksia. Sammakko 2010. 280 s. Neljä tähteä.

Jenni Haltti

  • 26.4.2010