Lukuaika: < 1 minuutti

Punkkua & hunajaa

Raadollisia runoja vuosisadan takaa

Älä puhu nyt enää -kokoelmateoksessa piirretään tarkkaa kuvaa ihmiselämästä kaikessa raadollisuudessaan. Rakkaus, himo, ahdistus ja pelko kuvataan pelkistetysti ja välillä hämmentävän tylysti.

Kokoelman runot ajoittuvat vuosiin 1908–1920. Mukaan on poimittu tunnetuimpien imagistien runoja, muun muassa Ezra Poundin, D. H. Lawrencen ja T. E. Hulmen tuotantoa.

Nimensä mukaisesti imagismin keskeinen vaikutuskeino on kuvan ja kuvailun käyttäminen. Runoissa toteutuu vanha ohje: vähemmän on enemmän.

Painoarvoa runoihin tuo pitkien riimittelyjen sijasta yksinkertaisuus ja esitettävän tunteen rinnastaminen arkiseen, kaikkien tuntemaan asiaan. Amy Lowell kuvailee rakkautta runossaan Vuosikymmen:

”Kun saavuit, olit kuin punaviiniä ja hunajaa, ja kun maistoin, makeutesi poltti suutani. Nyt olet kuin aamiaisleipä, pehmeä ja miellyttävä.”

Monissa kirjan runoissa on rakennettu vastakkainasettelua sisällyttämällä samaan runoon useita päällekkäisiä ja keskenään ristiriidassa olevia kuvia ja tunnelmia. Runoissa kyseenalaistetaan kaavoihin kangistunutta tapaa jäsentää maailmaa ja ymmärtää sanojen merkityksiä. Vertauskuvat ovat yllättäviä, mikä haastaa lukijan tarkastelemaan elämää uudenlaisesta näkövinkkelistä.

Runoteoksen alussa on kattava saatteeksi-osio, joka kannattaa lukaista läpi ennen runoihin pureutumista mikäli imagismi ei ole entuudestaan tuttua.

Imagisteille tyypillistä on pyrkimys sanoman kirkkauteen ja täsmälliseen ilmaisuun. Vaikutteita imagistit ovat poimineet muun muassa Kaukoidän tanka- ja haikurunoista.

Silmiinpistävintä on kuitenkin luonnonläheisyys. Luonnolla on keskeinen rooli kirjan runoissa, joissa monet tunteet ja tilanteet on kuvattu kasvien, puiden, kuun ja tähtien kautta.

Vaikka runot ovat sata vuotta vanhoja, ne voisivat hyvin kertoa tästä päivästä. Rakkauden tuska ja epätoivo, toteutumattomat haaveet ja loputon ikävä ovat teemoja, jotka eivät vanhene. Kirjan runoista löytyy paatoksen lisäksi terävää huumoria ja itseironiaa.

Pertti Nieminen & Tuulia Toivanen (toim.): Älä puhu nyt enää. Basam Books 2011. 246 s. Neljä tähteä.

Maaret Väkinen

  • 27.2.2012