Punaisen käry

Lukuaika: 2 minuuttia

Punaisen käry

Turku Romantic Movement julistaa: Avaa korvasi.

Turku Romantic Movement on nimestään huolimatta neljän nykyisin helsinkiläisen muodostama rock-kvartetti. Yhtye on julkaissut toisen englanninkielisen albuminsa, joka kantaa yhtyeen nimeä. Myös Turun Romantiikkana aikanaan tunnettu yhtye on jaksanut hämmentää ja provosoida kansalaisia jo kohta kymmenen vuoden ajan.

Laulaja-kitaristi Rami avaa bändin historiaa keskellä Helsingin romantisointi -promokiertueen tiimellystä. Turun Romantiikka julkaisi ensin kolme suomenkielistä albumia. Tämän jälkeen kieli vaihtui englantiin ja yhtyeen nimi Turku Romantic Movementiksi.

”Tulimme tilanteeseen, jossa halusimme uusia haasteita. Tutustuimme ihmisiin, jotka tarjosivat meille kolmen viikon Euroopan-rundia. Olimme jo aikaisemmin tehneet jotain englanniksi, mutta noin kuukaudessa teimme kasan uusia englanninkielisiä biisejä, joita esitimme rundilla.”

Yhtyeessä soittavat edelleen alkuperäisjäsenet Rami ja Pete. Uudistuneeseen kokoonpanoon kuuluvat myös basisti Joonas ja rumpali Terhi. Bändi rokkaa niin livenä kuin levyllä tiukemmin kuin koskaan aikaisemmin. Livenä vakavan bändin maineessa oleva Turku Romantic Movement esiintyy vapautuneen energisesti, hiki lentää ja hymy on herkässä.

”Tällä levyllä saimme oikeastaan ensimmäisen kerran tarttumaan keikkafiiliksen levylle. Teimme levyn raa’asti ja nopeasti. Päädyimme spontaaniin ja suoraan rockiin kymmenen vuoden erilaisten kokeilujen jälkeen. Tässä levyssä on samaa henkeä kuin ensimmäisessä suomenkielisessä albumissamme.”

Yhteiskunnallinen glamrock kuvaa Turku Romantic Movementia. Bändi poseeraa häpeilemättömästi, mutta teksteissä lauletaan muustakin kuin seksistä, huumeista ja rock´n´rollista. Yhteiskunnallisuus tulee undergroundista ja punkista.

”Juuremme ovat Clashissä ja Manic Street Preachersissa. Suomalaisista bändeistä olivat tärkeitä Sielun Veljet ja Suomen Talvisota 1939–1940. Nämä ovat olleet minun ja toisen biisintekijän Peten suosikkeja.”

Bändin soinnissa kuulee tätä nykyä myös häivähdyksen David Bowieta. Ärhäkkä kitarointi tuo mieleen Stoogesin.

Uudella Turku Romantic Movement -albumilla lauletaan rahan vallasta, joukkomurhista, massaturismista ja päivittäin päällemme kaadettavasta informaatiosaasteesta. Keikoilla ja kuvissa bändi käyttää punaisia käsivarsinauhoja.

”Yhteiskunnallisuutemme ei ole julistavaa kuten punkissa. Se on enemmän henkilökohtaista. Punaiset käsivarsinauhat ovat meille universaali kapinan symboli.”

Ilmassa leijuu vahva vasemmistolaisuuden käry.

”Haluamme kuitenkin bändinä karttaa puoluepolitiikkaa, vaikka yksilöinä ajattelisimmekin vasemmistolaisesti.”

Albumi on Ramin mukaan reaktio tähän aikaan. Levyn punaisena lankana kulkee kollektiivinen paha olo ja se, että on helpompi sulkea korvansa tältä ajalta.

”Viittaan avausraita Daily Planetilla muun muassa Jokelan koulusurmiin. Myöhemmin tulivat Kauhajoen koulusurmat ja Israelin hyökkäys Gazaan. Nämä ovat kaikki yhteydessä toisiinsa.”

Rami penää kyseenalaistamista.

”Meidät on ajettu ajattelemaan liian yhdenmukaisesti. Aika harvojen ihmisten kanssa pystyy keskustelemaan esimerkiksi edellä mainituista asioista. Suurin osa sulkee korvansa.”

Levyn päätösraidan nimi on Finland. Turku Romantic Movement pyrkii suuntaamaan toimintaansa maamme rajojen ulkopuolelle, jossa ennakkoluulottomien kuulijoiden määrä on moninkertainen. Suomen pienet musiikkiympyrät on koluttu nopeasti.

”Suhtaudun Suomeen hieman ristiriitaisesti. Rakastan tämän maan luontoa ja ihmisiä. Sitä on todellinen isänmaallisuus. Suhteeni siniristilippuun on vaikea. En voi ymmärtää, että ihmiset rakastavat jotain valtiota tai hallintoa. Suomessa on kuitenkin hienoa tällainen pakanallinen Lalli-meininki. Me emme osta ihan kaikkea mitä meille tarjotaan.”

Yhtyeen levy julkaistaan Suomen lisäksi Sloveniassa, Saksassa, Benulux-maissa, Baltian maissa, Britanniassa, Italiassa ja Kanadassa. Syksyllä on luvassa kiertue Euroopassa sekä kotimaan keikkoja. Haastattelun lopuksi on aika lähettää terveiset Voiman lukijoille.

mainos

”Jos haluaa nauttia vapauttavasta, ekstaattisesta rockista, kannattaa kuunnella tämä levy. Mä toivon, että se tuo myös jonkinlaista järjestystä olemassaolon tuskaan ja pyrkii vastaamaan kysymyksiin keitä me olemme, missä me olemme ja miksi me olemme täällä. Toivon, että albumi antaa myös kuulijalle tunteen siitä, ettei hän ole yksin täällä miettimässä näitä asioita.”

Turku Romantic Movement: Turku Romantic Movement (Fading Ways Finland 2009) ilmestyi 13.5.

www.turkuromanticmovement.com

Timo Kalevi Forss

  • 9.9.2009