Pullat pois!

Lukuaika: < 1 minuutti

Pullat pois!

Arvostelussa William Davisin kirja Eroon vehnästä.

Sydänlääkäri William Davisin mukaan ruoka-aineiden iso paha roisto on vehnä. Nykymuotoonsa kauas alkuperäisestä yksijyvävehnästä jalostettu vilja on osallisena esimerkiksi keskivartalolihavuuteen, keliakiaan, dementiaan ja sydänsairauksiin. Myös epämääräisten vatsakipujen ja hallitsemattoman syömishimon taustalta voi löytyä vehnä.

Monet edellä mainituista sairauksista kietoutuvat vyyhtiin, jonka ytimestä löytyy häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta. Pulla, kuten myös täysjyvävehnäleipä nostavat verensokerin taivaisiin, ja kun sokeriarvojen vuoristorata jatkuu riittävän pitkään, kehoon syntyy kremppoja vähän joka puolelle.

Davisin suosittelema ruokavalio lukeutuu paitsi gluteenittomuustrendiin myös vähähiilihydraattisiin dieetteihin. Runsaan tärkkelyspitoisuuden vuoksi myös niin sanotut gluteenittomat tuotteet ovat kiellettyjen listalla.

Vetävään tyyliin kirjoitettu kirja tarkkoine lähdeviitteineen tuntuu vakuuttavalta, mutta tavallisen maallikkolukijan on tietysti mahdotonta arvioida tulkintojen ja johtopäätösten oikeellisuutta.

William Davis:
Eroon vehnästä.
Atena 2014. 345 s. Kolme tähteä.

Marjo Jääskä

  • 5.3.2014