Propagandaa vailla rajaa?

Lukuaika: 2 minuuttia

Propagandaa vailla rajaa?

Toimittajajärjestön väitetään toimivan USA:n Kuuba-politiikan jatkeena.

KUUBAN TULEVAISUUDESTA väännetään kättä myös mediarintamilla. Tänä keväänä on kyseenalaistettu ranskalaisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (Reporters sans Frontières, RSF) puolueettomuus ja luotettavuus. Epäilyksiä poliittisesta ohjelmasta herättävät RSF:n rahoitus ja sen yhteydet amerikankuubalaisiin äärijärjestöihin.

Lehdistönvapautta puolustavan järjestön perusti 20 vuotta sitten Ranskan vallankumouksellisen kommunistipuolueen entinen militantti Robert Ménard, joka johtaa sitä edelleen.

Toimittaja Diana Barahonan mukaan RSF on esimerkki USA:lta tukea saavasta järjestöstä, joka ajaa rahoittajiensa äärioikeistolaisia päämääriä pyrkimällä estämään eurooppalaisten Kuuba-lomailun.

RSF:n näyttävät Kuuba-kampanjat ideoi ja tuottaa ilmaiseksi maailman neljänneksi suurimman pr-toimiston, ranskalaisen Publicis’n, newyorkilainen tytäryhtiö Saatchi & Saatchi. Toimisto laati myös Margaret Thatcherin ja Boris Jeltsinin imagokampanjat ja sen suurasiakkaita ovat muun muassa USA:n armeija, Kuubaan terroristi-iskuja tukenut Bacardí ja Israelin Mossad.

KUUBASSA EI OLE MURHATTU tai kidutettu yhtään toimittajaa sitten vuoden 1959. Silti RSF on vuosikausia antanut Kuuballe alemman lehdistönvapaus-luokituksen kuin Kolumbialle ja Meksikolle, joissa journalisteja murhataan jatkuvasti.

Kuuba on ollut RSF:n pääkohde Latinalaisessa Amerikassa vuodesta 1996. Tuolloin Yhdysvalloissa tuli voimaan niin sanottu Helms-Burton-laki, jonka mukaan Castron jälkeisen Kuuban on mukauduttava Yhdysvaltojen asettamiin ehtoihin. Valvontaelimiä ovat amerikankuubalaisten säätiö CANF ja Bacardí-yhtymän ”erityisneuvosto” US-Cuban Business Council.

YHDYSVALLAT KATSOO, että sillä on Helms-Burton-lain mukaan moraalinen velvollisuus rahoittaa kansalaisjärjestöjen kautta kuubalaisia toimittajia ja toisinajattelijoita. RSF:n palkkaamien reportterien tiedotteita alettiin välittää puhelimitse Miamiin ja Puerto Ricoon, missä ne siirrettiin USA:n hallituksen rahoittamille internetsivuille ja radiokanaville.

Kuubassa toiminta, joka vaarantaa maan itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden tai ajaa USA:n ulkopoliittisia ja Helms-Burtonlain päämääriä, on ankarasti kriminalisoitu. Rikoslain sisältöä esiteltiin RSF: n nettisivuilla jo vuonna 2000. Suurimman virheensä, josta kuubalaisissa vankiloissa istuvat nyt katkerasti maksavat, Ménard teki palkkaamalla vuonna 1998 henkilökohtaisesti Havannassa ”kaikkien riippumattomien toimittajien johtajan” Nestor Baquér’n. Baquér paljastui keväällä 2003 Kuuban turvallisuusagentiksi.

TÄHÄN KEVÄÄSEEN ASTI RSF on kiistänyt rahoituksen, jota se on saanut vuosia kolmelta USA:n ulkopoliittisia tavoitteita ajavalta järjestöltä. Kaikissa näissä on johtotehtävissä ollut amerikankuubalainen Otto Reich, jyrkän Kuuba-politiikan pääarkkitehti.

Reich on Kuubaan kaavaillun siirtymähallituksen US-Cuban Business Councilin johtohahmo. RSF allekirjoitti alkuvuodesta 2002 sopimuksen Center for a Free Cuban ja George W. Bushin apulaisulkoministeriksi nostaman Reichin kanssa.

RSF:n Washingtonin edustajan mukaan järjestön tuli tiedottaa kuubalaisten toimittajien vainoamisesta eurooppalaisille ja tukea vangittujen toimittajien perheitä. USA:n Havannan edustuston johtajaksi tuli syyskuussa 2002 Otto Reichin ohjeistama James Cason. Hänen tehtävänään oli yhdistää toisinajattelijat Kuuban hallituksen vastaiseksi rintamaksi.

Valitsemilleen toisinajattelijoille Cason maksoi kuukausipalkkaa ja antoi kulkukortit, jotka takasivat edustuston tilojen ja laitteiston vapaan käytön. Casonin apua eivät saa ne toisinajattelijat, jotka eivät tue USA:n politiikkaa.

KUUBASSA TUOMITTIIN keväällä 2003 useita USA:n hallituksen ja RSF:n rahoittamia toimittajia toiminnasta vieraan maan ulkopolitiikan hyväksi. Kun Espanjan uusi hallitus neuvotteli vapaaksi 14 toisinajattelijaa, muiden muassa RSF:n tähtitoimittajan Raúl Riveron, vaati Ménard Kuuba-pakotteiden kiristämistä.

Maaliskuussa Otto Reichin seuraaja Roger Noriega esitteli kongressille tekemässään selvityksessä Toimittajat ilman rajoja -järjestön USA:n Kuuba-politiikan eurooppalaisena tukijana. Kuuban toisinajattelijoita Noriega kiitti rohkeudesta, jollaista osoitettiin ”Argentiinassa ja Chilessä vaikeina aikoina.”

RSF ei hyväksy mitään toimintaansa kohdistettua kritiikkiä, jota se pitää ”organisoituna” ja sanoo sen johtuvan Kuuba-kampanjoista.

www.counterpunch.org./barahona05172005.html

www.pascualserrano.net

www.rsf.org

http://usinfo.state.gov/wh/Archive/2005/Mar/03-779266.html

mainos

Hernando Calvo and Kathlyn Declercq: The Cuban Exile Movement: Dissidents or Mercenaries. Ocean Press, Australia 2000.

Laura Similä

  • 9.9.2009