Lukuaika: < 1 minuutti

Pontevia puheita

Arvostelussa Rosa Meriläisen kirja Hyvät miehet ja herrat!

Rosa Meriläisen Hyvät miehet ja herrat! on sekoitus viihdyttävää sanailua ja tanakkaa asiaa. Kirja sisältää puheita, jotka on laadittu erilaisille kuvitteellisille (mies)yleisöille. Sanottava suunnataan esimerkiksi transmiehille, vangeille, tuoreelle aviomiehelle, koulunsa päättävälle poikaluokalle ja viisikymppisiään juhlivalle.

Puheissa käsitellään miehenä olemista ja miehen elämää monelta kantilta. Seksuaalisuus on voimakkaasti esillä, mutta teksteissä sivutaan myös esimerkiksi ulkonäköpaineita, isyyttä, onnettomuusalttiutta, väkivaltaa ja alkoholinkäyttöä.

Kuulijoita kannustetaan nauttimaan sukupuolestaan. Mieselämää voi elää monella eri tavalla, eikä stereotyyppisiin ratkaisuihin ole pakko ajautua, jos niitä ei tunne omakseen.

Keskeinen viesti on naisten ja miesten perimmäinen samankaltaisuus. Sukupuoli on sekä biologisesta että sosiaalisesta suunnasta katsottuna monimutkainen asia, eikä se välttämättä kerro ihmisestä paljoakaan.

Kirjaa voi lukea myös humoristisena oppaana puheiden kirjoittamisen ja pitämisen jalosta taidosta. Tähän ohjaa esipuhe, jossa kirjoittaja rohkaisee, varoittaa sudenkuopista ja antaa muutaman kokeilemisen arvoisen niksin.

Rosa Meriläinen: Hyvät miehet ja herrat! Teos 2011. 141 s. Neljä tähteä.

Marjo Jääskä

Kommentoi Facebookissa
  • 31.1.2012