Kirjoittanut Hannele Huhtala

Ponnistus maan alta

Lukuaika: 3 minuuttia

Ponnistus maan alta

Elisabeth Underground taistelee markkinakoneistojen tuulimyllyjä vastaan ja julkaisee levynsä itse.

Elisabeth Undergroundin toinen levy nimeltään 2 ilmestyi elokuussa. Se oli valmiina jo keväällä, ja bändi etsiskeli levylle julkaisijaa. Sopivaa vaihtoehtoa ei löytynyt, ja bändi päätti julkaista levyn itse.

“Me haluttiin julkaista levy äkkiä. Se oli jo masteroituna. Sitä oli tehty jo niin pitkään ja alkoi tuntua, että tuleeko siitä ikinä mitään, jos vaan odotellaan. Meidän mielestä se on hyvä ja olimme valmiita tekemään töitä sen levittämisen eteen. Vaikka sitten niin, että kävelee kadulla tuntemattomien ihmisten luo ja myy levyn heille”, yhtyeen laulaja Malla Malmivaara hymyilee. “Ei tässä mitään Lamborghineja tavoitella.”

Bändillä ei ole keikkamyyjää eikä levyjakelijaa.

“Omakustannemeinikiin kuuluu, että raivaa rohkeasti tietä. Eikä siinä kannata jäädä kotiin odottamaan, että joku tulisi hakemaan. Kun ei ole levyjakelijaa, levyä pitää viedä itse kauppoihin, mutta eipä sekään vaikeaa ole”, Malmivaara sanoo. “Useimmissa levy-yhtiöissä bändejä pidetään tuotteina. En tiedä, miten meihin suhtauduttaisiin, kun haluamme tehdä kuitenkin kaiken itse.”

Malmivaara lisää, että omakustanne-toiminnassa yleisön arvostus on erityisen tärkeää.

“Varsinkin kun meidän yhtyeen keikoilla hyvää menoa ei välttämättä voi päätellä siitä, että tanssiiko ihmiset, kun kyseessä on enemmän fiilistelymusiikki. On niin ihanaa kuulla, jos joku keikan jälkeen sanoo, että tykkäsi. Levyjen ostaminen ja keikoilla käyminen ovat helppoja tapoja kannattaa tällaista toimintaa.”

Elisabeth Undergroundia on verrattu Massive Attackin kaltaiseen jazz-hoppiin ja Portisheadin trip-hoppiin. Bändin jäsenistä kaksi, kitaristi Sami Toroi ja rumpali Henri Lindström asuvat Jyväskylässä. Malmivaara opiskelee Teatterikorkeakoulussa näyttelijäksi viidettä vuotta ja kulkee opiskelupaikkakuntansa Helsingin ja Jyväskylän väliä niin usein kuin mahdollista.

“Matkat Jyväskylään ovat minulle henkireikä. Me kaikki voisimme olla bändikämpällä vaikka kuinka pitkiä aikoja. Kyllä matkoihin on rahaa mennyt, jos sitä ajattelee. Mutta into tehdä musiikkia on suurempi”, Malmivaara nauraa.

“Salaa olen toivonut, että pojat muuttaisivat Helsinkiin. Voisimme käydä keikoilla, ja bändikämpälle pääsisi milloin haluaa, sen sijaan että kiemurtelen kotona ideoineni.”

Elisabeth Undergroundin ensimmäinen albumi 1.21 ilmestyi 2004, sitä edelsi Sobriety-ep. Malmivaara kertoo, että ennen Elisabeth Underground -nimeä bändi kulki nimellä Liisa Ihmemaassa. Siihen Sami Toroi pyysi ystävänsä siskoa Mallaa laulamaan taustoja. Pikkuhiljaa Mallan rooli bändissä kasvoi, bändin silloinen varsinainen laulaja päätti lopettaa ja syntyi Elisabeth Underground. Silloin tosin Malla oli vielä Laura Malmivaara.

“Kun pääsin Teatterikorkeakouluun, oli pakko vaihtaa nimeä. Ei samalla alalla voi olla kahta täysin samannimistä henkilöä, se ei olisi kenellekään edukasta”, Malla Malmivaara kertoo. “Eikä nimenvaihdoksesta tullut kriisi edes kestänyt pitkään.”

Malmivaaralle sekä musiikki että teatteri ovat olleet tärkeitä lapsuudesta saakka. Hänen äitinsä on näyttelijänä Jyväskylän kaupunginteatterissa.

“Nelivuotiaasta asti olen jotenkin ollut mukana teatterimaailmassa. Hain Teakiin suoraan lukiosta ja pääsin ensiyrittämällä. En ollut kyllä uskoa sitä todeksi”, Malmivaara kertoo.

Malmivaara on pääosassa alkuvuodesta 2007 esitettävässä Pelkkää lihaa -tv-sarjassa. Sen ohjaa Lauri Nurkse.

“Nurkse kuvaili Elisabeth Undergroundia ‘progemmaksi Kemopetroliksi’. Kemopetroliin meitä usein verrataan, mutta kyllä EU on minusta ihan erilaista. Enkä ole kyllä viime aikoina Kemopetrolin uraa seurannut, emmekä tietoisesti hae heidän tyyliään. Vaikka vertaukseen on kyllästynyt, en ajattele siitä mitään pahaa”, Malmivaara kertoo.

Malla Malmivaara kuvaa itseään yhdeksi instrumentiksi Elisabeth Undergroundin jäsenistössä.

“Sami ja Henri tekivät tälle uudelle levylle kappaleiden pohjat, jotka minä tulin sitten kuuntelemaan ja tekemään laulut. Sanoitukset tekee rumpalimme Henri. Se, että en ole kuullut kappaleita välillä, voi tuoda niihin ihan uusia ideoita. Toisaalta olisin mielelläni kaikissa vaiheissa mukana”, Malmivaara kuvailee. Hän lisää, että antaa kitaristille ja rumpalille tilaa tehdä kappaleita yhdessä.

“Pojat ovat tunteneet pienestä saakka ja heillä on ollut aina jotakin bändiviritelmiä. Meidän kolmiodraama toimii oikein hyvin, luottamusta löytyy kaikille”, Malmivaara lisää.

Bändin harjoitustila Jyväskylässä on entisessä teurastamossa. Kappaleet äänitettiin siellä ja Malmivaaran mukaan uusi treenitila on huomattavasti rauhallisempi kuin aiempi tila Jyväskylän elävän musiikin yhdistyksen Jelmun bänditiloissa Lutakossa.

mainos

“Lutakossa joutui odottelemaan viereisen kämpän hevibändin lopettamista, jos oli tarkoitus äänittää. Lutakolla bändikämppien vuokrat nousivat todella korkeiksi siellä tehdyn remontin jälkeen. Entisellä teurastamolla on oma rauhansa, joka varmasti kuuluu levyllä”, Malmivaara huomauttaa.

“Rumpalimme Henri tekee EU:n sanoitukset. Hän sanoo, että tämän uuden levyn teemana voisi olla sota apatiaa vastaan, lauluja turtuneisuudesta. Minulle levystä tulee mieleen auringonnousut ja -laskut ja yön utu -fiilikset.”

Elisabeth Underground 16.9. Kickstart-festivaalilla Jyväskylän Lutakossa. 21.9. Helsingin Kuudennessa linjassa.

Hannele Huhtala