Pääkirjoitus: Tarvitsisimme politiikan panssarintorjuntajoukot.
OLIN ARMEIJASSA panssarintorjuntajoukoissa. Vedimme metsässä kolmemetristä tankkien tuhoamiseen tarkoitettua 1950-luvun sinkoa mielessä uhkakuvat idässä väijyvistä panssarivaunuista. En ihan vakuuttunut homman tehokkuudesta, mutta ainakin tiesin, ettei vehkeistä ole muuhun kuin puolustukseen. Kun olin kertausharjoituksissa, raskaista singoista oli luovuttu ja ne oli korvattu ohjuksilla. Nykyään puhutaan jo taisteluhelikoptereista.
Poliittinen harkinta Nato-jäsenyydestä kiertyy seuraavan kysymyksen ympärille: Kumpi on todennäköisempää, konflikti Suomen ja Venäjän välillä, vai konflikti Naton ja Venäjän välillä? Uskon, että jälkimmäisen todennäköisyys on suurempi. Entä missäpä muualla Naton ja Venäjän välinen konflikti tuntuisi kuin Suomessa? Tästä syystä Nato-joukot pysykööt rajojen ulkopuolella.
GEORGE GALLUP KEKSI, että pienellä valikoimalla suuresta joukosta voidaan arvioida suuren joukon käyttäytymistä. Gallup teki hommasta myös liiketoimintaa. Nyt gallupbisnes vaikuttaa suoraan politiikkaan.
En tiedä, kuinka monta tutkimusta suomalaisten Nato-suhteesta on tehty, mutta nyt on viimein saatu näyttämään siltä, että kansalaiset ovat Naton kannalla. Ylen tilaamassa tutkimuksessahan onnistuttiin sopivalla kysymyksellä osoittamaan suomalaisten taipuvan Natoon, jos johtajat katsovat kriisitilanteen niin vaativan.
MIELIPIDEMITTAUKSET, puolueille palkattujen apulaisten armeija ja think tankit eli ajatushautomot pönkittävät vallitsevaa tilannetta. Puolueiden väliset erot ovat pieniä, mutta niiden saaman epäsuoran tuen merkitys suuri. Siten mahdollisuus uusien poliittisten teemojen nousuun ja liikkeiden syntymiseen on pieni.
Think tankit edustavat politiikassa ehkä juuri sitä, mitä ne sananmukaisesti tarkoittavat. Ne ovat hyvin suojattuja organisaatioita, joiden tulisektori on 360 astetta. Kansalaisliikkeet saavat harvemmin niitä ajamaan miinaan ja poliittiset puolueet käyvät mieluusti niiden perässä valmista uraa seuraten. Tarvitsisimme politiikan panssarintorjuntajoukot.
Kimmo Jylhämö