Kirjoittanut susanna kuparinen

Politiikan wilhelmtellit

Lukuaika: < 1 minuutti

Politiikan wilhelmtellit

Arvostelussa Pekka Ervastin & Timo Haapalan teos Kuka mitä häh 2010.

Seiska-lehden väreissä hehkuva Kuka mitä häh 2010 on juuri niin höpsö ja kyyninen juorukirja, kuin odottaa voi. Kirja käy läpi suomalaista politiikkaa viime vuoden lokakuusta syyskuuhun 2010, muun muassa nännioikeudenkäynnit, budjettineuvottelujen ympärillä pyörivän sirkuksen ja Jugnerin lähdön Ylestä. Vaalirahaskandaali on parasta satiiria jo itsessään.

Tehoja vähentää kirjoittajien pakkomielteisyys esitellä omaa nokkeluuttaan ja puujalkavitsejään joka jumalan välissä. Eri lähteet, juorut, keksityt ja aidot sitaatit menevät sekaisin niin, että politiikan arkipäivän hulluus alkaa leijua ja vieraannuttaa.

Parhaimmillaan Ervasti ja Haapala osuvat tarkasti maaliin, kun he rinnastavat poliittiset puheet todellisuuteen – esimerkiksi vittuillessaan Koneen Matti Alahuhdalle, joka vaati vuosi sitten Aamu-tv:ssä, että ”kansainvälisen kilpailukyvyn nimissä palkkoja Suomessa on alennettava”.

”Pontta Alahuhdan puheille antavat samana päivänä julkistetut verotiedot. Alahuhdan oma palkka oli 4?049?907 euroa – vuoden takaisesta nousua 40 prosenttia”, tekijät vinoilevat ja onnittelevat ”ihmislaskutikkua” vuoden parhaasta ajoituksesta työelämään kannustavalle puheenvuorolle. Ja kuvat ovat kivoja.

Pekka Ervasti & Timo Haapala: Kuka mitä häh 2010. Otava 2010. 144 s. Kolme tähteä.

Susanna Kuparinen