Kirjoittanut Jari Tamminen

Poliittista spekulaatiota

Lukuaika: < 1 minuutti

Poliittista spekulaatiota

Arvostelussa antologia Me emme valehtele ja muita Puolueen hyväksymiä novelleja.

Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio -nimellä kulkeva kotimainen porukka on julkaissut joukon teoksia, joista osa on ladattavissa ilmaiseksi verkosta ja osa on päässyt ihan kansien väliin, tai sekä että. Genrenä spekulatiivinen fiktio pohtii nimensä mukaisesti sitä, minkälainen maailma saattaisi olla, jos asiat olisivat menneet hieman toisin. Ei keskitytä kaukaisen tulevaisuuden avaruusoopperaan, vaan esimerkiksi siihen, mitä Putin puuhailisi, jos Gorba olisi pysynyt vallankahvassa ja Neuvostoliitto ei olisi romahtanut.

Me emme valehtele ja muita Puolueen hyväksymiä novelleja -antologiassa tekstien yhdistävänä tekijänä on kirjoitusten poliittisuus. Putinin ohella novelleissa pohditaan muun muassa kriittisessä hengessä yliopiston nykymenoa. Tyhjänpuhujat Sarasvuo ja Himanen saavat erikoismaininnat. Myös naisten roolia sisällissodassamme avataan. Medikalisaatio ja hallinnasta riistäytynyt markkinointi viedään absurdeihin, joskin kylmääviin sfääreihin.

Raportti Pohjois-Korean ennätyksellisen hyvästä kaalisadosta yksistään oikeuttaa kirjan olemassaolon. Silkkaa bonusta, että loppu teoskin kantaa. (jt)

Me emme valehtele ja muita Puolueen hyväksymiä novelleja. Jyväskylän Science Fiction Seura & URS 2012. Neljä tähteä.

Jari Tamminen