VR:n makasiinien tulipalo Helsingissä toukokuussa käynnisti intohimoisen keskustelun poliittisen väkivallan rantautumisesta Suomeen.
VR:n makasiinien tulipalo Helsingissä toukokuussa käynnisti intohimoisen keskustelun poliittisen väkivallan rantautumisesta Suomeen.
Makasiinien palon rikostutkimuksesta vastannut rikospoliisin väkivaltayksikön johtaja Kari Tolvanen myöntää, ettei tulipaloa enää tutkita tuhopolttona, vaan korkeintaan tuottamuksellisena tekona. Palon epäillään alkaneen kyteneestä kipinästä.
Tolvasen käsityksen mukaan ei myöskään vappuna makasiineilla tapahtunutta rettelöintiä voi enää tutkinnan jälkeen pitää erityisen organisoituna toimintana.
”Paikalla olleista juhlijoista pieni osa halusi suojella makasiineja ja toinen osa yritti sytyttää niitä ja kaaoksen keskelle muutama henkilö provosoi viranomaisia vastaan suunnattuja toimia ja sai mukaansa joitakin humalaisia”, Tolvanen sanoo.
Tolvanen myöntää, että julkisuus helposti alkaa elää omaa elämäänsä. Heti palon jälkeen tiedotusvälineissä kerrottiin yleisesti, että palossa olisi käytetty paljon sytytysnesteitä. Ehkä siksi vielä todellisten tutkimustulosten julkistamisen jälkeenkin jopa pelastusviranomaiset puhuivat lehdissä makasiineilla käytetyistä polttoaineista.
Makasiinipalon julistaminen tiedotusvälineissä ennen aikaisesti terrorismiksi oli Tolvasen mielestä olosuhteet huomioon ottaen ymmärrettävää.
”Tottakai voi olla vaarana että jotkut ehtivät kokea toimintakulttuurin muutuneen joksikin, mistä ei ollutkaan kyse ja alkavat itse toimia sen mukaan”.
Tolvanen ei itse pidä aktivisteja yhteiskunnaliisena uhkana.
”Poliittinen väkivalta ei Suomessa ole edes nostanut päätään, sen sijaan meillä täällä on yhä paljon töitä nimenomaan perinteisten tappojen ja raiskausten kanssa. En myöskään halua rinnastaa aktivistijärjestöjä rikollisjärjestöihin koska yleensä aktivistien toiminnan tavoitteethan ovat laillisia. On hyvä , että ihmiset ilmaisevat mielipiteitään. Itse en haluaisi olla poliisina yhteiskunnassa jossa tällaista ei olisi.”
Tuomas Rantanen