Kirjoittanut susanna kuparinen

Poliittinen kuraattori

Lukuaika: < 1 minuutti

Poliittinen kuraattori

Kuvakuva: Laura Lilja ylläpitää netissä omaa taidemuseota, nimeltään ”Laura Liljan henkilökohtainen poliittisen, feministisen ja queer-taiteen taidemuseo”.

TAIDENÄYTTELY Laura Lilja ylläpitää netissä omaa taidemuseota, nimeltään ”Laura Liljan henkilökohtainen poliittisen, feministisen ja queer-taiteen taidemuseo”. Liljaa kiinnostaa taide, joka kommentoi suoraan yhteiskuntaa ja sen ilmiöitä. Alleviivaava propaganda ei riitä: ”Näkökulman pitää olla terävä ja tuore, ja taiteilijan tehtävä on saada se näkyväksi.”

Kolme vuotta täyttävä Ars Kärsämäki on yksi Pohjois-Suomen tärkeimmistä nuorten kuvataiteilijoiden näyttelyistä. Tämän vuoden teemana on ”epäkorrekteja kommentteja”. Ars Kärsämäen kuratoi aina yksi edellisen kesän nuorista taiteilijoista. Tänä vuonna pestin hoitaa Lilja.

Toisinaan tuntuu siltä, että taidekenttä on jäänyt pyörimään esteettiseen leikkikehään. Ovatko nykyiset kuvataiteilijat irtaantumassa omalle maata kiertävälle radalleen, Laura Lilja?

”Siihen ehkä rohkaistaan koulutuksessa. Minulle sanottiin opiskeluaikana, että miksi olet taidekoulussa jos haluat tehdä politiikkaa”, Lilja naurahtaa ja lisää: ”Tosin opiskelin TaiKissa, joten ehkä se ei ole niin ihmeellistä.”

Liljan kertoo, että hänen tuntumansa mukaan ärhäköiden tekijöiden määrä on nousussa. Kärsämäkeen Lilja valitsi vajaan parinkymmenen nuoren toivon töitä, mukana muun muassa Erika Erren Allah-leimasin sekä feministinen Megafon-ryhmä.

Ars Kärsämäki 2008 7.6.–24.8.

www.keskipiste.info/arskarsamaki

Liljan taidemuseo www.lauralilja.net & retrospektiivinen näyttely 9.–26.8. Mältinrannan taidekeskus, Tampere.

Susanna Kuparinen