Kirjoittanut jukka vuorio

PMMP & pelin henki

Lukuaika: 3 minuuttia

PMMP & pelin henki

Voiman Jukka Vuorio & PMMP:n Mira Luoti & Paula Vesala puhuvat nettipiraateista, kansalaisjärjestöistä, boikoteista & totta kai Nestléstä.

Tapasin Mira Luodin ja Paula Vesalan pari päivää ennen vappua helsinkiläisessä ravintolassa. Yhtyeen uusin levy Veden varaan on ollut nyt yhtäjaksoisesti kuukauden Suomen myyntilistan kärjessä.

Varmaan ihan kiva aloittaa kesä näissä merkeissä?

Paula Vesala: ”Onhan se tietysti aivan älyttömän mahtavaa. Myyntimäärä on muuten silti paljon alhaisempi kuin aikaisemmilla albumeilla. Että jotain murroskautta tässä eletään. Albumimyynti laskee, kun musaa ladataan netistä.”

Oletteko te seuranneet Pirate Bay -oikeudenkäyntiä?

PV: ”Olen joo. Meillä on tällä hetkellä semmonen tilanne, että me ei voida lisätä biisejä eikä videoitamme MySpaceen ja YouTubeen, koska on käynnissä riita YouTuben ja tekijänoikeusjärjestöjen välillä. Videoiden tekeminen maksaa, olis kiva saada ne hyvälaatuisena ihmisten ulottuville. Eilen viimeksi meilailin levy-yhtiön kanssa, että milloin tämä asia oikein ratkeaa. Olen aina tekijänoikeusjärjestöjen puolella, koska ne ajavat musiikin tekijän etua.”

Ennen vanhaan haettiin piraattilevyjä Tallinnasta, ihan fyysisiä cd-levyjä. Onko nykyinen nettilataaminen teidän mielestä sama vai eri asia?

Mira Luoti: ”No on siinä ainakin se ero, että tossa muutama vuosi sitten kun ihminen tuli oman poltetun levyn kanssa pyytämään nimmaria siihen levyyn, niin kyllä sitä aika raivot veti, että en saatana laita, et tajuuksä et sä oot varastanut tän. Nykyään ei tapaa sitä ihmistä kasvotusten.”

PV: ”Toi asia on kimurantti. Itse ostan iTunesista mutta mulla on kokeilussa myös Spotify. Kohta kaikissa kännyköissä on langaton netti kaikkialla, joten joka puolella voi kuunnella musaa, vaikka nyt Spotifysta, ilmaiseksi. Sittenkö kukaan ei maksa musiikista?”

”Jotkut urpot mekastavat, että kapinoivat piratismilla mukamas suuria levy-yhtiöitä vastaan. Silti netistä ladataan ihan samalla tavalla indielafkojen levyjä ja omakustannealbumeita.”

Teidän nettisivuilla on linkit Greenpeacen, Amnestyn ja Plan Lapsen sivuille. Kun olette julkisessa asemassa, oletteko koskaan kokeneet, että teillä olisi jonkinlainen velvollisuus vaikuttaa ihmisiin?

PV: Ei, me ollaan kuitenkin melko räävitön bändi, ei meistä kannata mallia ottaa.

Olisi kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa ihmisiin.

PV: ”Niin, mun on pakko myöntää, että mä olen tosi ahdistunut maailman tilasta. Esimerkiksi Greenpeace ei ole mun mielestä mikään terroristijärjestö niin kuin moni poliitikko leukailee. Mä arvostan todella paljon esimerkiksi sitä, että mulle tulee kotiin niiltä lista uhanalaisista trooppisista kaloista, joita tuolla kuitenkin myydään lähikaupassa ja ravintolassa.”

Teillä on kavereina muun muassa bändejä kuin Shitter Limited, jotka boikotoivat ihan kaikkea mahdollista. Boikotoitteko te itse jotain?

ML: ”Kyllä mä oon käyttänyt sitä Syö paskaa -paitaa, mut en mä mitenkään räyhää julkisesti. En oo semmonen ihminen, et oisin tuolla kovaan ääneen huutamassa ja moralisoimassa muita ihmisiä ja tekemässä numeroa, et mä en käy McDonald’sissa.”

PV: ”On olemassa niin pitkä lista niitä asioita, mitä mielellään ei tee.”

ML: ”Siis onhan meillä kotioloissa kaikki nämä myrkkylelut joita ei hommata…”

PV: ”Halpatuonnin myötä me ollaan myrkytetty varsinkin lapsemme kaikilla hataran valvonnan ohittaneilla värikkäillä turhakkeilla. Tuttipulloa meillä ei oikein edes käytettykään. Esimerkiksi kaupan tuttipulloissa, monissa lasten kirkkaissa, kovissa muoviastioissa ja leluissa on bisfenol A:ta, jota liukenee tuttipullon sisältöön juuri kuumennettaessa.”

Syksyllä 2008 PMMP levytti Piltti-lastenruokamerkille ilmaisena hyväntekeväisyytenä mainoskappaleen Aatsipoppaa. Piltin omistaa nykyään maailman suurin ruoka- ja juomayhtiö Nestlé. Sveitsissä pääkonttoriaan pitävän firman liikevaihto on noin 130 miljardia euroa. Ruokajättiä vastaan 1970-luvulta saakka käynnissä ollut boikotti on ehkä maailman tunnetuin yritysboikotti. Alkunsa boikotti sai yhtiön äidinmaidonkorvikkeen aiheutettua välillisesti jopa miljoonien afrikkalaislasten kuoleman. Yritys ei ole parantanut toimintatapojaan.

mainos

Olette varmaan saaneet paljon palautetta, että ihmiset boikotoivat teitä Nestlé-jutun takia?

PV: ”Mä toivoin, että sä kysyt tätä. Mä en rehellisesti sanottuna tiennyt, että Piltti on Nestlén ostama. Olen syntynyt vasta 1980-luvulla, ja tiedostin maailman asioista jotakin oikeastaan vasta 1990-luvulla, jolloin suurin Nestlé-kohu oli jo varmaan puitu. Mä ajattelin, että tehdään vaan yksi lastenlaulu, kiva juttu, ja Miran sisko sai vastavalmistuneena graafikkona mukavasti heti työnkin sen kannen suunnitteluun.”

”Mä tiesin Piltistä etukäteen vain sen, että ne tekee yhteistyötä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa. Me ollaan oltu tekemisissä muutaman naisen kanssa Piltiltä, tai pitäisikö nyt sitten sanoa Nestléltä. He ovat tavallisia mukavia naisia ja perheenäitejä, meillä oli pieni yhteistyö joka sai naurettavat mittasuhteet. En pyydä Piltti-yhteistyötä anteeksi, vaan lähetän näille meidän kanssa yhteydessä olleille naisille lämpimät terveiset.”

ML: ”Niin se on kanssa semmonen juttu, että mä tiedän äänenhuollosta, keikkailusta, laulamisesta ja studiotyöskentelystä, mut en mä tiedä paljon noista asioista muuta kuin että siinä on käytetty kotimaisia raaka-aineita ja et se firma työllistää paljon täällä ihmisiä.”

PV: ”Sitten tulee, että PMMP boikottiin, ajattelin raivoissani, että vittu laittakaa, mua ei kiinnosta yhtään.”

ML: ”Me ollaan itse tosi hartaita kasvismössöjen tekijöitä, tehdään lasten ruoat itse kun ollaan kotosalla.”

PV: ”Ehkä joku joskus perustaa kotimaisen lastenruokafirman, jota se ei myy ulkomaille siinä vaiheessa kun se on kasvanut tarpeeksi isoksi. Mutta tää on nykyään valitettavasti pelin henki.”

PMMP: Veden varaan. Sony BMG 2009.

Jukka Vuorio