Piraatteja tietämättään

Lukuaika: 2 minuuttia

Piraatteja tietämättään

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus käyttää vertaisverkkojakelijoita vastaan pelotetta: oikeuteen tai 3000 euron sovittelusumma maksuun.

Alkuvuodesta helsinkiläinen Kiira, 20, sai kutsun saapua elämänsä ensimmäiseen poliisikuulusteluun epäiltynä tekijänoikeusrikoksesta.

Tekijänoikeusjärjestöjen vertaisverkkoseurannassa oli havaittu, että hänen nimissään olevasta IP-osoitteesta oli jaettu LimeWire-ohjelman kautta useita satoja MP3-musiikkitiedostoja.

Elokuva-alaa opiskeleva Kiira kertoo kuulustelun tulleen täytenä yllätyksenä.

”En ole edes tiennyt, että koneeltani on jaettu musiikkia.” Konetta käyttävät muutkin samassa asunnossa asuvat, mutta internetliittymä on Kiiran nimissä.

Kiiran koneella käytetyllä ohjelmalla tiedostoa lataava käyttäjä jakaa samalla samaa tiedostoa muille. Vertaisverkkojen toimintaa tuntemattomalle satunnaiskäyttäjälle se jää helposti epäselväksi.

”Kuulustelussa kyseltiin paljon, mitä tiedän kyseisen ohjelman toiminnasta, mutta en ymmärrä tietokoneista paljoakaan.”

Uuden tekijänoikeuslain mukaan internetin vertaisverkoissa suoritetusta laittomasta jakelusta voidaan rangaista, vaikkei tekijä olisikaan hyötynyt jakelusta taloudellisesti. Rikoslain mukaan tuomitseminen kuitenkin edellyttää, että teko on tehty tahallisesti.

Vuoden 2005 aikana piratismia eri tekijänoikeusjärjestöjen puolesta valvova Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) jätti poliisille yhteensä 111 tutkintapyyntöä tekijänoikeusrikoksista, joista 58 koski netissä tapahtuvaa jakelua.

Nettijakelun osuus tutkintapyynnöistä on selkeässä kasvussa, ja TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan kyseessä on pitkän tähtäimen hanke, johon ohjataan jatkossakin merkittävä osa järjestön resursseista. Tänä vuonna on Kotilaisen mukaan tehty joitakin yksittäisiä tutkintapyyntöjä.

Haastekampanjalta ei odoteta artisteille tai levy-yhtiöille varsinaista taloudellista hyötyä ainakaan lyhyellä tähtäimellä, vaan tavoitteena on levittää ajatusta piratismin rikollisuudesta.

”Tarkoituksena on muuttaa pitkällä aikavälillä asenteita ja viestittää, että kiinnijäämisriski on todella olemassa. Tutkintapyynnöt, korvaukset ja niiden lisääntyvä lukumäärä toimivat pelotteena”, Kotilainen perustelee.

Hän vertaa tilannetta 1990-luvulla alkaneeseen kirpputorien piraattiäänitteiden myynnin valvontaan, jonka tulokset ovat vuosien mittaan olleet tekijänoikeus-järjestöjen kannalta Kotilaisen mukaan hyviä.

Vertaisverkkojakelijoille esitetyt korvausvaatimukset ovatkin olleet huomattavia; keskimääräinen sovittelusumma viime vuonna oli noin 3000 euroa. Summa on samaa tasoa, mitä Kiiralle esitettiin vaihtoehtona käräjöinnille.

”Kuulustelussa väläyteltiin sakkojen lisäksi jopa 25000 euron korvauksia, jos asia viedään oikeuteen”, Kiira muistelee. TTVK ilmoittaa kuitenkin olevansa valmis sovitteluratkaisuihin kaikkien vertaisverkkojakelijoiden kanssa.

”Kolme tonnia on silti valtava summa opiskelijalle. En toistaiseksi tiedä, mitä teen asialle – menenkö oikeuteen vai suostunko sovitteluehdotukseen. Tarvitsen vielä aikaa miettiä asiaa.”

Kiiran suunnitelmissa on keskustella ensin lakimiehen kanssa eri vaihtoehdoista. Toistaiseksi yksikään TTVK:n vuosina 2005–06 tehdyistä nettipiratismia koskevista tutkintapyynnöistä ei ole edennyt oikeussaliin asti, mutta monet tapaukset ovat Kiiran tilanteen tavoin edelleen avoinna.

Tekijänoikeusjärjestöt seuraavat vertaisverkkoja ja sen perusteella poliisille luovutetaan koneen yksilöivä IP-osoite käyttäjän henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Poliisilla on tällöin mahdollisuus esimerkiksi kotietsintään ja tietokoneen takavarikoimiseen. Vaikka TTVK hoitaa oikeusprosessin, varsinaisina asianomistajina ovat TTVK:n jäsenjärjestöt, kuten Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ry (ÄKT).

TTVK tiedotti viime vuonna, että tutkintapyynnöt kohdistetaan henkilöihin, joiden ”on todettu jakavan merkittävässä määrin musiikkitiedostoja”. Mikä on merkittävä määrä?

mainos

”En voi sanoa tuohon mitään. Emme halua antaa sellaista kuvaa, että laittomassa jakelussa olisi jokin turvallinen yläraja. Jos esimerkiksi yksittäinen cd-levy ilmestyy verkkojakeluun ennen varsinaista julkaisua, olemme valmiita toimenpiteisiin”, Kotilainen enteilee.

Heini Salmela

  • 9.9.2009