Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Pieni ihme Sudanissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Pieni ihme Sudanissa

Kun keväällä haastattelin sudanilaissyntyistä ex-lapsisotilasta ja nousevaa hiphoptähteä Emmanuel Jalia, haastateltavani vaikeni välillä yllättäen ja vaihtoi puheenaihetta.

Kun keväällä haastattelin sudanilaissyntyistä ex-lapsisotilasta ja nousevaa hiphoptähteä Emmanuel Jalia, haastateltavani vaikeni välillä yllättäen ja vaihtoi puheenaihetta. Joskus Jal sanoi yhtä ja vihjasi toista. Varautuneisuus tuntui ahdistavalta, sillä jotenkin se ei sopinut miehen puheliaaseen perusluonteeseen.

Tilanne toistuu C. Karim Chrobogin ohjaamassa War Child -dokumentissa, joka vie Jalin etsimään itseään sodan ja öljykaupan runtelemaan Etelä-Sudaniin. Tapoitko ikinä ketään, innokas amerikkalaiskoululainen kysyy Jalilta. Huoneeseen laskeutuu se sama hiljaisuus.

Chrobogin dokumentilla on kaksi puolta. Yhtäältä se on kunnianhimoinen yritys selittää monimutkaisen ja vähän tunnetun konfliktin poliittisia, taloudellisia ja uskonnollisia taustoja nuorille katsojille. Silloin elokuvassa on yhteiskuntaopin tunnin tuntua, mutta hyvässä mielessä: olisi tätä kelvannut lukiossa katsella.

Toisaalta War Child on tarina Jalin ihmeellisestä selviytymisestä. Se puoli haparoi pahasti, sillä ensikertalainen ohjaaja fanittaa liikaa eikä osaa katkaista konserttikuviaan silloin, kun katsojaa jo puuduttaa. Leffalla on pituutta lähes puolet liikaa.

Ohjaajan haltioitumisen ja Jalin ahdistuneen hiljaisuuden välissä elokuva voisi helposti tukehtua. Keniassa ja Sudanissa kuvatuissa kotiinpaluujaksoissa on kuitenkin sähköä, ja koko homman pelastaa käsittämätön onnenpotku: arkistoista löytynyt dokumenttifilmi vuodelta 1989. Siinä noin kahdeksanvuotias Emmanuel Jal, etiopialaisen Fugnidon sotalapsileirin virallinen puhemies, esittelee kuvausryhmälle leirin elämää.

Filmin olemassaolo on pieni ihme: miten ihmeessä juuri tästä pojasta – Sudanin satojentuhansien kadonneiden lasten joukosta – on kuvattu ja säilynyt näin täydellinen pieni henkilökuva?

Kuvausryhmän vierailun aikaan Jalia ja leirin muita lapsia koulutettiin jo YK:n selän takana kapinallisarmeija SPLA:n taistelijoiksi. Tästä pikku-Emmanuel ei toki virka mitään. Hän on sanavalmis, reipas ja rohkea. Sotavuodet, ihmepelastumiset ja tähteys ovat vielä edessä, eikä aikuisen Jalin varautuneisuudesta näy jälkeäkään.

C. Karim Chrobog: War Child. Ensi-ilta Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla, 18.–28.9. Helsingissä.

Hanna Nikkanen