Kirjoittanut jukka vuorio

Periaatebisnes

Lukuaika: < 1 minuutti

Periaatebisnes

Jani Koskinen ja Janne Tamminen perustivat oman levy-yhtiönsä 10 vuotta sitten julkaistakseen omien ja kavereittensa bändien punkkia.

Keikka Jani Koskinen ja Janne Tamminen perustivat oman levy-yhtiönsä 10 vuotta sitten julkaistakseen omien ja kavereittensa bändien punkkia. Tänään ystävyksillä on oma levykauppa, heidän bändinsä Endstand ja I Walk the Line ovat kiertäneet useilla eri mantereilla ja Nosturi on varattu toukokuussa synttärijuhlien viettoon.

”Kun on itse soitettu bändeissä, ollaan koko ajan ajateltu, että meidän on voitava tarjota sellaista, mihin itse olisimme tyytyväisiä”, Tamminen valaisee.

Koskinen kertoo, että alun idealismi ei ole kadonnut matkan varrella. Hänen mielestään monet bändit ansaitsisivat parempaa kohtelua julkaisijoiltaan, toisaalta yksinkin on vaikea edetä.

”Monesti tuntuu, että levy-yhtiöissä ihmiset musiikin ja myynnin takana unohdetaan täysin. Tuotteistaminen ärsyttää. Me ollaan noudatettu punkin periaatteita alusta alkaen.”

Kun keskustelu kääntyy myyntilukuihin, miehiltä löytyy pientä piikkiä valtavirtamusan kriisiytyneille myyntiluvuille.

”Valtavirtamusiikkiteollisuudellahan menee koko ajan enemmän päin persettä”, Koskinen kiteyttää.

”Isojen levy-yhtiöiden paljon esillä olevien artistien myyntiluvut voivat olla tosi pieniä. Meillä on levyjä, jotka on myyneet olemattomalla mainosbudjetilla yhtä paljon tai joskus jopa enemmän”, Tamminen kertoo.

Talvella Yle Teema esitti dokumentin legendaarisen tamperelaisen punkbändin Kohu-63:n Pohjois-Amerikan kiertueesta. Se oli täynnä vastoinkäymisiä, säheltämistä ja tahatonta komiikkaa. Useissa maissa keikkailleet Tamminen ja Koskinen pitävät itseään onnekkaina, kun ovat bändeineen välttyneet pahimmilta vastoinkäymisiltä.

”Joskus on ajettu helvetin kauas Etelä-Italiaan keskelle ei mitään johonkin vallattuun taloon ja siellä on sitten ollut jotkut markan soittokamat ja paikalla 13 katsojaa. Ei se paljon naurata, mutta pakkohan siihen on huumorilla suhtautua”, Tamminen kertoo.

Combat Rock 10 vuotta Helsingin Nosturissa 21.–22.5. Kakka-hätä 77, Endstand, Wasted, Manifesto Jukebox, Abduktio & Deathbed. Lue lisää Fifistä.

Jukka Vuorio