Kirjoittanut Jari Tamminen

Perheen pää

Lukuaika: 2 minuuttia

Perheen pää

Miss Saana & The Missionaries on kovassa nosteessa Suomen soul-skenessä.

”Kyllähän se olen minä, joka heiluttaa ruoskaa meidän bändissä, mutta me ollaan vähän kuin perhe. Minä sävellän ja sanoitan biisit, mutta turhaan mä alkaisin opettaa ammattilaisia omien instrumenttiensa kanssa”, Saana Koskinen hekottelee.

Miss Saana & The Missionaries alkoi muotoutua vuonna 2005, kun Saana Koskinen änkesi itsensä helsinkiläisen ravintola Dubrovnikin Pharaoh-klubin housebändiin.

”Kuulin, että pojat ovat kasaamassa bändiä, joka esiintyisi vierailevien laulajien kanssa. Mä soitin sitten jokaiselle hepulle vuorollaan ja sanoin, että olen tulossa teidän laulajaksi, kai se on ok? Ekoissa treeneissä vedätys sitten kävi ilmi, mutta onnistuin samalla vakuuttamaan bändin.”

”Vuosi sitten aloimme esiintyä nykyisellä nimellä ja kokoonpanolla, Pharaohin aikaan meitä oli ainoastaan yhdeksän, mutta nyt ollaan kasvettu jo 13-henkiseksi.”

Huhtikuussa Helsingissä järjestettävillä Funky Elephant -festivaaleilla äijää tunkee ovista ja ikkunoista.

”Tavastialla ja Semifinaalissa me ollaan ainoa naisen komentama kokoonpano. Kuudennen linjan päätösklubilla esiintyy Sara Sayed, mutta muuten on hiljaista”, Saana Koskinen toteaa.

”Onhan festareilla tietenkin naisia sitten taustalaulajina ja soittajina, mutta ei muuten. Hyvä, että siellä olemme sentään me.”

Ongelman korjaaminen ei sitten olekaan niin itsestään selvää. Miesvoittoisuus ei vaivaa ainoastaan yhtä festivaalia vaan koko alaa.

”Jätkät ovat aktiivisempia myymään itseään. Naisilta puolestaan vaaditaan, että on yksi äijistä. Tässä on pitänyt itsekin oppia yhtä röyhkeäksi. Pidän kuitenkin omista jutuistani kiinni enkä lähde äijäilemään.”

Soulia edeltävää muusikonuraa Koskinen loi kovin erityyppisen musiikin parissa. Viiden vuoden pesti hard rock -yhtye Five Fifteenissä toi muutoksen lukion juuri päättäneet Koskisen arkeen.

”Olin 19-vuotias kun päätin, että lukion jälkeen en kouluun mene. Asuin faijani ja pikkuveljeni kanssa Hyvinkäällä, lähdin kun pikkukaupunki alkoi ahistaa ja halusin laulaa! Pakkasin repun ja ilmoitin, että nyt lähden kahden viikon Skandinavian-kiertueelle.”

”Rundilla mut sitten lyötiin nukkumaan samaan hotellihuoneeseen sellaisten kolme-neljäkymppisten äijien kanssa pariksi viikoksi. Olihan siinä sopeutumista.”

”Pyydettiin mua kovasti Idolsiinkin. Taksilla olivat tulemassa tuotantoyhtiöstä hakemaan, mutta en mä sitten siihenkään halunnut”, Saana Koskinen kuittaa.

”Tiedän ihan tarkkaan, mitä haluan ja olen tekemässä. Mustaan rytmimusiikkiin mä olen kallellani.”

Miss Saana and the Missionaries Funky Elephant -festivaalilla 17.–20.4. Helsingissä. Video YouTubessa.

Saana Koskinen on myös kuvataiteilija, Koskisen poptaidetta ja pin-up-tyttöjä Rabbit Art -galleriamyymälässä Helsingin Kalliossa, www.rabbit-art.com.

Jari Tamminen