Lukuaika: < 1 minuutti

Pelottavat populistit

Arvostelussa teos Liikkeitä laidasta laitaan – populismin nousu Euroopassa.

Liikkeitä laidasta laitaan – populismin nousu Euroopassa kartottaa EU-maiden populistipuolueiden historiaa ja tutkii, kuinka puolueet esiintyvät nykyään eri maiden hallituksissa ja oppositioissa.

Lukija oppii, ettei Suomi ole lainkaan pahimmasta päästä, kun puhutaan populismin ja äärioikeiston noususta. Perussuomalaiset on vielä suhteellisen pehmeä puolue verrattuna esimerkiksi Italian Lega Nord -puolueeseen, joka istuu Italian hallituksessa. Kun rotumellakat vuonna 2010 ravisuttivat maata, Rosarnon kaupungissa afrikkalaisia siirtotyöläisiä pahoinpideltiin ja ammuttiin.

Sisäasiainministeri Roberto Maroni (Lega Nord) ei tuominnut rotumellakoita, ainoastaan selitti, että Italia on suhtautunut liian suvaitsevasti maahanmuuttajiin.

Kirja ansaitsee neljä tähteään kielensä, selkeiden talukoiden ja kattavan tiedon ansiosta. Hiukan enemmän tietoa muiden EU-maiden kuin Suomen populistipuolueista ja äärioikeistosta olisi ansainnut kirjalle täydet pisteet.

Liisa Bjurwald & al: Liikkeitä laidasta laitaan. Ajatuspaja e2, Ajatushautomo Magma, Vihreä Sivistysliitto 2011. 80 s. Neljä tähteä.

Henric Rönnberg

  • 30.4.2012