Kirjoittanut satu taskinen

Pelle Peloton

Lukuaika: < 1 minuutti

Pelle Peloton

Graffititiedemies Evan Roth vie töhryjä uusiin seiniin.

Uudistuva graffititaide on kovassa kurssissa. Katukuvan töhrijöistä taiteilijoiksi korotetut, kuten Evan Roth ja hänen ryhmänsä Graffiti Research Lab, GRL, ovat saaneet töitään esille taiteiden temppeleissä.

Yhdysvaltalainen arkkitehtuuria ja designia opiskellut Roth yhdistää teknisen ja taiteellisen kunnianhimonsa graffititaiteeseen. Hänen töissään esiintyy monimutkaisia käsitteitä, kuten Typographic Illustration, Explicit Content Only ja Graffiti Taxonomy. Selkokielellä kyse on graffititaiteen, kuvien, kirjaimien, musiikin, hiphopin ja uusien medioiden yhdistelemisestä.

Roth ja GRL kehittelevät myös uusia ideoita ja tekniikoita, joiden avulla graffitimaalarit voivat laajentaa ja kehittää taiteenlajiaan ja repertuaariaan. Ryhmä on keksinyt muun muassa beamatut lasertagit, jotka ovat vaikuttava ja laillinen vaihtoehto perinteiselle spreijaamiselle.

Töissäsi on paljon provokaatiota, kulttuurin tutkimusta ja keksintöjä mutta myös hauskuutta.

”Kaipaan taiteissa ja aktivismissa välillä iloa ja huumoria. Minusta paras reaktio töihini on, kun kuulen ihmisten nauravan galleriassa.”

Oletko joutunut vaikeuksiin viranomaisten kanssa?

”Turvatarkastajat ovat penkoneet laukkujani, olen saanut poistumiskehotuksia muutaman projektin yhteydessä ja olen saanut sakkoja lasertagging-projekteista. Suurimmaksi osaksi en tee mitään pahaa tai toimintani ravisuttaa olemassa olevia voimia niin vähän, että sitä katsotaan läpi sormien.

Näetkö joskus graffiteja, joista et todellakaan pidä?

”Ainoat graffitit joista en pidä ovat sellaista katutaidetta, jonka ainoa tarkoitus on edistää taiteen myyntiä ja gallerioiden tunnettuutta. Kun näen taiteilijoiden samoja huolimattomia peistauksia, joita he myyvät netissä ja gallerioissa, tuntuu, etteivät ne ole muuta kuin mainoksia. Ei haittaa, jos jokin graffiti on mielestäni pitkästyttävä, mutta jos se yhdistyy epärehellisiin tarkoitusperiin, en pidä siitä.”

Mitä sanoisit yleisölle, joka näkee graffitissa pelkästään rakennusten töhrimistä?

”On ok, että graffitit ovat laittomia ja niiden pitäisi pysyäkin laittomina. Minusta kenenkään ei kuitenkaan pitäisi joutua vankilaan teosta, jonka poistamiseen kuluu vähemmän kuin tunti.”

Evan Rothin Available Online For Free -kirjan voi ladata ilmaiseksi netistä, osoitteessa http://evan-roth.com/available-online-for-free.pdf.

Satu Taskinen