Peking imee Hebein kuiviin

Pekingin kroonisen vesipulan hätäratkaisu: kaupunkiin johdetaan 300 miljoonaa kuutiometriä vettä Hebein maakunnasta.

Kiinan kansantasavallan vesivarojen ministeriö esittelee 22. syyskuuta verkkosivullaan uutistoimisto Xinhuan uutisen. Se kertoo Pekingin kroonisen vesipulan hätäratkaisusta, jossa johdetaan kaupunkiin 300 miljoonaa kuutiometriä vettä pika-apuna Hebein maakunnasta. 

Baodingin ohi rakennettiin Pekingiin kisojen vedenkulutuspiikkien varalle 320 kilometriä pitkä kanava- ja putkijärjestelmä. Tämä on osa valtavaa Jangtse-joesta rakennettavaa kanaalijärjestelmää, jonka sanotaan tähtäävän kuivan Pohjois-Kiinan vedensaannin lisäämiseen. Vesi saadaan muun muassa Keltaisesta joesta 400 kilometrin päästä Baiyangdian-järven kautta, jolla itsellään on vakava kuivuusongelma. Jokaista vesilitraa kohden menetetään yli neljä litraa haihtumisena ja vuotoina. Hebein oma veden riittävyys on vain 12 prosenttia Kiinan maakuntien keskiarvosta. 

Kun jättimäinen veden uudelleenohjaushanke etelästä pohjoiseen on saatu kaikilta osin päätökseen vuonna 2010, Pekingiin tullaan ministeriön mukaan johtamaan vettä miljardi litraa vuosittain.

Olli-Pekka Haavisto

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 9.9.2009

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.