Kirjoittanut jukka vuorio

Patonkia pyssyyn!

Lukuaika: < 1 minuutti

Patonkia pyssyyn!

Ruokaa, ei aseita -leiri tulee Helsinkiin.

LEIRI Tutkimuslaitos International Institute for Strategic Studies (IISS) julkaisi alkuvuodesta selvityksensä maailman valtioiden sotilasmenoista. Maailmanlaajuinen talouslama ei niihin tunnu vaikuttavan. Kun vuonna 2006 aseisiin käytettiin 1 300 miljardia dollaria, vuonna 2008 summa oli jo 1 550 miljardia dollaria. Vuonna 2009 summa kasvoi edelleen.

Toimittaja Leena Virtanen kirjoitti Helsingin Sanomissa 9.5.2010 julkaistussa jutussa yhdysvaltalaisesta Food Not Bombs -liikkeestä. Liike edistää rauhanaatetta jakamalla erilaisissa tapahtumissa ilmaista kasvisruokaa ja siinä sivussa myös antimilitaristista propagandaa lehtien ja lehdyköiden muodossa. Jatkuvana teemana on valtioiden asevarusteluun käyttämä rahamäärä ristiriidassa summiin, jotka käytetään oman maan köyhimpien kansalaisten auttamiseen.

Virtasen mielestä liikkeen idea oli niin oiva, että sen voisi kopioida Suomeenkin. Ja ovathan teemat ajankohtaisia aina kaikkialla, myös Suomessa. Food Not Bombs, suomalaisittain Ruokaa, Ei Aseita, on toiminut kuitenkin sekä Helsingissä että muissakin kaupungeissa jo 12 vuoden ajan. Hesarin juttuarkiston mukaan REA on mainittu Virtasen omassakin lehdessä jo yli 90 kertaa, vaikka toisaalta ymmärrän ihan hyvin, ettei sitä omaa lehteä tule aina suurimmalla innolla selattua.

Kuluvana kesänä Hesarin toimittajilla sekä kaikilla muillakin on mahtava tilaisuus huomata REA:n toiminta, kun Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry (KVT) ja Aseistakieltäytyjäliitto järjestävät yhteistyönä leirin ulkomailta saapuville vapaaehtoisille. Leiriläiset jakavat vegeruokaa ja rauhanaatetta leirin aikana Kannelmäessä, Malmilla, Kontulassa, Herttoniemessä, Vuosaaressa ja Kalliossa.

Kansainvälinen REA-leiri 20.–31.7. Rauhanasemalla, Helsingin Pasilassa.

Jukka Vuorio