Paperittomia lavalla

Lukuaika: 2 minuuttia

Paperittomia lavalla

Teatteriohjaaja-käsikirjoittaja Elina Izarra Ollikainen teki näytelmän Euroopan paperittomista.

Kun Elina Izarra Ollikainen kuuli ystäviensä Katja Tähjän ja Kaisa Viitasen tekevän kirjaa Euroopassa asuvista paperittomista, hän pyysi mahdollisuutta käyttää haastattelumateriaalia oman teatterikäsikirjoituksen työstämiseen.

”Kiinnostuin oleskeluluvattomien siirtolaisten tilanteesta oikeastaan jo kymmenen vuotta sitten asuessani Espanjassa. Argentiinan talouskriisin takia maassa oli tuolloin paljon paperittomia”, Izarra Ollikainen muistelee.

Monien yllätykseksi myös Suomessa piileskelee ihmisiä vailla henkilöllisyyttä, kellareissa ja kavereiden luona, osoitetta jatkuvasti vaihtaen. Aiheen tuominen näyttämölle Porissa tuntui luontevalta.

”Rakastajat-teatteri on aina ollut rohkea ohjelmistovalinnoissaan. Onnekseni hekin innostuivat aiheesta ja kokivat näytelmän tekemisen tärkeäksi”, Izarra Ollikainen kertoo.

Izarra Ollikaista koskettaa aiheessa se, että Euroopassa, missä ihmisoikeusasiat ovat näennäisesti kunnossa, piileskelee miljoonia paperittomia vailla oleskelulupaa. Ilmiö on arkea myös Suomessa.

”Usein luullaan, että ihmiset jotenkin erityisesti hinkuvat Suomeen jossakin rajoilla. Todellisuudessa suuri osa paperittomista on tullut Suomeen jo aikaisemmin esimerkiksi opiskelupaikan takia. He ovat saaneet opiskeluun liittyvän oleskeluluvan, mutta opiskelun päättyessä sitä ei ole jatkettu.”

Asiaa monimutkaistaa myös se, että neljän–viiden vuoden opiskeluaikana sosiaalinen verkosto kehittyy ja myös rakkaussuhteita syntyy. Käsittämättömältä tuntuu se, että edes suomalaisen lapsen vanhemmuus ei välttämättä ole peruste oleskeluluvan myöntämiselle.

”Kyllä oli sokki tajuta, mikä se todellisuus on. Olin aina ajatellut, että Suomi on sellainen lintukoto. Käsikirjoitusta lukiessa vasta tajusin, että myös täällä on hätä”, muistelee näyttelijä Angelika Meusel Rakastajat-teatterista.

”Ajattelin heti, että meidän velvollisuus on tuoda tämä näyttämölle. Se, mitä me voimme tehdä, on kertoa näiden ihmisten tarinoita”, Meusel selittää.

Näytelmän henkilöitä ja todellisuudessa eläviä paperittomia yhdistää kiinnijäämisen pelko. Jokainen päivä on elettävä mahdollisimman huomaamattomasti ja varoen.

”Nämä ihmiset eivät kävele päin punaisia tai mene pummilla ratikalla”, Izarra Ollikainen listaa. ”He vaihtavat osoitetta jatkuvasti, eivätkä uskalla asua vakinaisessa osoitteessa.”

Paperittomat-näytelmän esitykset jatkuvat kesätauon jälkeen syyskuussa Porissa. Näytelmä on saanut kiitettävästi huomiota ja positiivista palautetta.

”Katsojat ovat olleet järkyttyneitä ja liikuttuneita. Aihe koskettaa ihmisiä”, Meusel kertoo.

Elina Izarra Ollikainen on onnellinen siitä, että näytelmä tehtiin.

”On hienoa, että tästä on alettu puhua Suomessakin ääneen. Haluan näytelmälläni tuoda esiin sen, että kaikilla on lupa olla. Ihminen ei voi koskaan olla laiton, sen sijaan hän voi olla lainsuojaton.”

Paperittomat Porissa Rakastajat teatterissa 22.9. alkaen.

Lainsuojattomat – vapaiden ammattiryhmien teatterifestivaali Porissa 7.–11.9.

Iida Rauhalammi

  • 5.9.2011