Lukuaika: < 1 minuutti

Paluu paholaisen luokse

Voimakalenteri: Vieraillessaan Helsingissä edellisen kerran Tricky tapasi paholaisen.

KONSERTTI Vieraillessaan Helsingissä edellisen kerran Tricky tapasi paholaisen. Paholainen oli naistoimittaja, joka ilmeisestikin ahdisti vakavasti tötsyissä ja tateissa ollutta artistia. Kokemus päätyi Cristiansands-kappaleelle, jossa lauletaan ”I met a christian in Christiansands/And a devil in Helsinki”. Ehkä kuulemme biisin Trickyn Helsingin-keikalla.

Ehkä toimittajat tällä kertaa käyttäytyvät kivasti. Tosin toimittajien tai muidenkaan käytöksellä ei ehkä ole juurikaan väliä. Trip-hopin ensimmäisen aallon harjalla, Massive Attackin riveissä kuuluisuuteen tiensä mumissut ja kähissyt Tricky on aina ollut arvaamaton ja kuumottava yksilö. Synkät taustat kehystävät matalalla murinalla tarinoitaan kertovaa muusikkoa, joka näyttää lähiögangsterilta.

Massive Attackin ahdistuneesta maailmasta alati sulkeutuneempaan sisäavaruuteen sukeltanut Tricky on tuntunut ammentavan voimansa masennuksesta, huumeita tietenkään unohtamatta. Ja melkoisia voimavaroja nuo ovatkin olleet, tuotanto on ollut vakuuttavaa ja puhuttelevaa.

Miehen tuotantoon mahtuu kuitenkin yksi merkittävä horjahdus tuosta klaustrofobisen huuruisesta sielunmaisemasta ja äänimaailmasta. Vuonna 2003 julkaistu albumi Vulnerable esitteli lähes hilpeän tuntuisen Trickyn. Tuo levy oli melkoisen epäkiinnostava musiikillisesti, ja se jos mikä on surullista.

Menestyksen luomassa paineessa paranoia-ahdistuksen spiraalia alaspäin rymistellyt Tricky palasi tuoreen Knowle West Boy -albuminsa myötä nuoruuteensa slummilähiöön. Se merkitsi samalla paluuta ahdistuneeseen kerrontaan. Levy on edeltäjäänsä huomattavasti parempi.

Musiikki ja yleisö voittaa, toivottavasti muusikko ei häviä.

Tricky 19.11. Helsingin Nosturissa.

Jari Tamminen