Kirjoittanut anna-sofia joro

Paleofuturistista messuilua

Lukuaika: < 1 minuutti

Paleofuturistista messuilua

Matt Novakin paleofuturistinen blogi innoitti Tara Pattenden-Failia järjestämään tiedemessut. Novak on kerännyt blogiinsa valtavasti retrofuturistista aineistoa eri vuosisadoilta ja -kymmeniltä.

”Vuonna 2011 kaikki jäätyvät kuoliaiksi”, ennustettiin vuonna 1873. Paitsi että maailmanloppu tuli jo 18. elokuuta 1999, tiedettiin vuonna 1973.

Asiat olisivat voineet mennä toisin. Yleensä tulevaisuuden ennustaminen menee kuitenkin mönkään, ja visio syö itse itsensä.

”Toteutumattomat utopiat kertovat paljon myös omasta ajastamme”, pohtii Tara Pattenden-Fail vallilalaisesta projektitila Ptarmiganista.

”Ainakin monet visiot ovat kiinnostavampia kuin toteutunut vaihtoehto.”

Matt Novakin paleofuturistinen blogi innoitti Pattenden-Failia järjestämään tiedemessut. Novak on kerännyt blogiinsa valtavasti retrofuturistista aineistoa eri vuosisadoilta ja -kymmeniltä.

Messuilla toteutumattomat tulevaisuudet isketään pöytään kaikkien ihmeteltäviksi. Kyse voi olla arkkitehtuurista, teknologiasta, muodista, ruuasta tai yhteiskunnasta. Esimerkiksi taiteilija Ville Antero Hietala markkinoi tulevaisuuden kaupunkeja satelliittivalokuvin, ja Jeremy Inglis neuvoo, kuinka kasvattaa oma talo. Eden St James esittelee laseraseita.

”Kyseessä eivät ole perinteiset avajaiset tai näyttely, vaan messukonventioita noudattava tapahtuma kojuineen ja esitteineen. Pöydän ääressä osallistujat voivat keskustella ’tuotteistaan’ eli vaihtoehtoisista tulevaisuuksista”, Pattenden-Fail kuvailee.

Kaikki tapahtuu kieli poskessa ja leikin kautta.

Vuoden pystyssä ollut Ptarmigan on perustajiensa John ja Tara Pattenden-Failin mukaan uskomaton menestys. Viime vuonna tapahtumia oli yli 75. Kynnys osallistua on matala, ja monipuolisuutensa ansiosta keskus houkuttelee erityyppisiä yleisöjä.

”Vallilassa asuu laaja luova yhteisö, joten Ptarmiganilla on täällä selvästi kysyntää”, John Pattendel-Fail sanoo.

”Toiminta voi olla näyttelyitä, työpajoja, kirjailijatapaamisia, luentoja, elokuvanäytöksiä tai melkein mitä vaan. Aloitamme pian taiteilijaresidenssin ja teemme yhteistyötä festivaalien kanssa. Tärkeää on tuoda esiin marginaalissa olevaa taidetta.”

”Olemme avoimia, mutta toki kuratoimme toimintaa. Meille ehdotetaan niin paljon juttuja, että olemme oppineet sanomaan ei”, Pattenden-Failit nauravat.

”Helsingissä asiat institutionalisoituvat tosi nopeasti”, John pohtii. ”Emme halua mennä siihen suuntaan ja sitoa käsiämme.“

Tiedemessut Helsingin Ptarmiganissa 25.9., Nilsiänkatu 10, www.ptarmigan.fi.

Matt Novakin paleofuturistinen blogi: www.paleofuture.com.

Anna-Sofia Joro