Kirjoittanut Jari Tamminen

Pahvilaatikon lämmössä

Lukuaika: 2 minuuttia

Pahvilaatikon lämmössä

Hyvinkään asuntomessuilla unelmoidaan sisustuslehtikodeista. Taidemuseolla kodeista.

Tänä kesänä valtakunnalliset asuntomessut järjestetään Hyvinkäällä.

Metsäkaltevaan, 3,5 kilometriä Hyvinkään keskustasta etelään nousee kiireettömän kotoilun ja aktiivisen arjen asuinalue, jonka vahvuuksia ovat luontoympäristöä kunnioittaen suunnitellut monipuoliset ulkoilu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet, kaupunkikeskustan läheisyys ja hyvät liikenneyhteydet, asuntomessujen sivuilla kerrotaan.

Asuntomessut aukeavat heinäkuussa. Samaan aikaan Hyvinkään taiteilijaseura ja kaupungin taidemuseo järjestävät museon tiloissa ja kaupungilla asunnottomuusmessut. Messuilla ei ole suoranaisesti tekemistä toistensa kanssa, vaikka toinen toista hiukan kommentoikin.

”Olen kotoisin Hyvinkäältä ja kaupungissa järjestetään asuntomessut. Näistä teemoista minua pyydettiin kehittämään jotain, ja Riikon kanssa sitten keksimme nämä asunnottomuusmessut”, kertoo kuraattori ja taiteilija Jani Leinonen.

Asunnottomuusmessujen toinen kuraattori on taiteilija Riiko Sakkinen.

”Kutsuimme näyttelyyn pääasiassa asunnottomuuden kanssa tekemisissä olevia järjestöjä”, Leinonen selittää.

Näyttely muistuttaa tavallisia messuja: eri järjestöt esittelevät toimintaansa isossa salissa omissa kopeissaan. Näyttelyn yhteydessä järjestetään lisäksi oheistapahtumia, kuten asunnottomien jalkapallon SM-kisat.

Messujen järjestäminen taidemuseossa poikkeaa normaalikäytännöistä, ja hämmentyneitä on riittänyt sekä museoväen että osallistuvien järjestöjen riveissä.

”Olen sanonut kaikille, että esittelette vain toimintaanne. Että unohtakaa se taide, nämä ovat messut. Tosin sieltä on kyllä tulossa aika poikkeuksellista ja koskettavaa sisältöä”, Leinonen vakuuttaa.

”Joitakin on jännittänyt, että riittääkö järjestöillä sanottavaa. Meidän mielestämme olisi ollut paljon omituisempaa kutsua taiteilijoita esittelemään aihetta, josta heillä ei ole henkilökohtaista kokemusta. Siinä saisi helposti aika pintapuolista käsittelyä.”

Henkilökohtaisen suhteen puuttumisen takia myöskään Leinonen ja Sakkinen eivät esittele näyttelyssä omia töitään.

”Kun olen keskustellut näiden järjestöjen edustajien kanssa heidän työstään, olen saanut aika hurjan kuvan kotimaisesta asunnottomuudesta”, Leinonen tunnustaa.

Asunnottomuuden lohduttomuus ja yhteistyö järjestöjen kanssa herätti Leinosen pohtimaan yhteiskunnan vastuuta kansalaisistaan.

”Hyväntekeväisyysjärjestöt tekevät hienoa duunia, mutta ovat yksityisiä ja tekevät käytännössä valtion hommia. Valtiolliset toimijat antavat niille tietenkin rahallista tukea, mutta kyllä vastuuta ulkoistetaan.”

”Riiko sen sanoi, tämän näyttelyn tehtävä on esittää kapitalismin kauheudet ja se, minkälaisessa maailmassa todella elämme. Näyttelyssä tulee faktaa ja horroria. Järjestelmä ei hoida esiteltäviä laajamittaisia ongelmia, eikä rahan lahjoittaminen voi olla ratkaisu niihin ongelmiin.”

TAJU13 – Asunnottomuusmessut Hyvinkään taidemuseossa ja kaupungilla 14.6.–1.9. www.hyvinkaantaju.fi

Asuntomessut Hyvinkäällä 12.7.–11.8

Jari Tamminen