Pahojen poikien paluu

Lukuaika: 7 minuuttia

Pahojen poikien paluu

Jyväskyläläinen Shitter Limited murjoi 1980-luvun lopulla kasinotalouden.

Minullakin oli eilen nälkä

olin kadulla kerjäämässä

mutta en saanut mitään

en edes myötätuntoa

Vuonna 1989 suurelle yleisölle täysin tuntematon jyväskyläläinen punkorkesteri Shitter Limited julkaisi omakustanteena levyn, joka kantoi nimeä Anna pillua Helena Pesola.

Poliisi teki kotietsinnän bändin laulajan Jukka Miettisen luo ja takavarikoi nipun levyjä. Iltapäivälehdet repivät isoja otsikoita ja silloinen sosiaali- ja terveysministeri Pesola haastoi bändin oikeuteen, mutta luopui syytteestä kolme päivää ennen oikeudenkäyntiä.

Mikä Pesolassa risoi, biisintekijä Miettinen?

Miettinen: ”En kyllä enää tarkkaan muista, mitä päätöksiä sosiaali- ja terveysministeriössä silloin tehtiin, mutta muistaakseni jotain perheiden tukemiseen tai lapsilisiin tai vastaavaan liittyvää. Helena Pesola antoi myös haastatteluissaan selvän kuvan tiukkapipoisuudestaan ja hän on kokoomuksen naisia ja vielä jyväskyläläinen joten siinä olikin meille ihan tarpeeksi syitä valita hänet uhriksi.”

Holkeria puukolla selkään

Holkeria kirveellä päähän

Holkeria piikillä silmään

Holkeria lekalla kyrpään

Orkesteri päätti heittää lisää vettä myllyyn; seuraavana vuonna ilmestyivät Wanted Yrjö Pessi -ep ja pitkäsoitto Saanko nuolla persettäsi Harri Holkeri. Teemat eivät saaneet Pessiä ja pääministeri Holkeria kiinnostumaan yhtyeestä, mutta bändi levitti sanomaansa keikkailemalla ympäri Suomea, ja mediakin huomioi levyjen ilmestymisen.

Miettinen: ”Holkeri oli silloin pääministeri, korkein ministeri, eli luonnollisesti minusta kusipää ja hänkin kokoomuslainen. Mies ei myöskään juuri koskaan kommentoinut omia kömmähdyksiään. Tavallaan siis aivan mahtava mies. Yrjö Pessi oli silloinen Kemiran pääjohtaja ja sai meiltä etsintäkuulutuksen, koska Kemira oli sekaantunut asekauppoihin maissa, joihin Suomi oli kieltänyt aseiden myynnin. Kaupat muistaakseni tehtiin jonkin kolmannen osapuolen tai valtion kautta, mutta käry kävi. Tosin Yrjö Pessiä ja Kemiraa eivät muistaakseni muut rankaisseet kuin meidän orkesteri.”

Hän myy sulle aseita

jos tapat nekruja

hän on Kemiran johtaja

rasisti ja murhaaja

Kemira saastuttaa

mainos

Kemira salakuljettaa

Kemira lannoittaa

Kemira tukee sotia

Vuonna 1992 Shitter Limited otti selvää Suomeen rantautuneen pikaruokaketjun taustoista ja veti herneen nenäänsä, koska heidän nähdäkseen McDonald’s hakkasi sademetsät lehmien laidunmaaksi.

Bändi julkaisi levyn Syö paskaa, jonka kannessa oli McDonaldsin aito logo ja kehotus liittyä Ronald McDonaldin synttärikerhoon. Monikansallisen yhtiön lakimiehet ottivat yhteyttä ja vaativat ensin levynkannen muuttamista. Kuultuaan nimikappaleen sanoituksen he vaativat levyn koko painoksen tuhoamista. Yleisradio laittoi kappaleen soittokieltoon.

Haluatko tukea sortoa

oletko mukana riistossa

jos sua kiinnostaa asia

niin kuuntele hippilaulua

tää biisi kertoo McDonald’sista

liikemiesten unelmista

kertoo alkuperäiskansoista

ja nälänhädästä

ja peltonsa menettäneet

ovat nälissään alistuneet

öisin unelmissaan syövät itsensä

itsensä uneen

Miettinen kertoo, että McDonald’s-sopan jälkeen bändi väsyi vastoinkäymisiin ja taisteluun virkamieskoneiston kanssa ja hajosi.

Tänä vuonna vapun tienoilla Shitter Limited palasi keikkalavoille. Tulossa on kokoelmalevy Poliittinen itsemurha sekä dokumenttielokuva Shitter Limited – haisevat sanat orkesterin edesottamuksista.

Mikä pähkinänkuoressa on paluunne idea?

mainos

Miettinen: ”Ei tässä varsinaisesti ole mitään suurta ideaa. Höhnie Records Saksasta halusi julkaista kokoelman vanhoista äänitteistämme ja sama firma vie meidät keikoille Saksaan, joten päättelimme, että on tehtävä muutama keikka myös Suomessa, jotta ollaan edes jotenkin vireessä jos ja kun Saksaan lähdetään.”

Liki koko bändi saapuu kahvitteluhaastatteluun ennen Tavastian-keikkaansa. Rauhallisen oloisia miehiä kahvikupit käsissään.

Miettinen: ”Mä tuun ihan hulluks tästä kahvinjuonnista. Alotan pikkuhiljaa, tästäkin tulee jo hyperaktiivinen olo.”

Ihan vieraita eivät kahvia vahvemmatkaan juomat ole, sen verran sekopäinen kuva on Turun Down By The Laiturissa äänitetyn livelevyn kannessa. Siinä laulaja Miettinen on alasti ja rintaan on kirjoitettu isoin kirjaimin: huora. Vuonna 1998 ilmestyneen livelevyn nimi on Nyt tapetaan kaikki.

Miettinen: ”No joo, siinä oli kyseessä krapulankorjauspäivä, joka lähti isosti käsistä. Oikein isosti.”

Kovan sekoilijan maineestaan huolimatta haastatteluun saapuneet Miettinen, rumpali Mika “Reiska” Rytkönen ja kitaristi Jyrki “Jykä” Vikström ovat ravintola Ilveksen pöydässä teräviä ja ystävällisiä. Heidän lisäkseen nykykokoonpanossa soittavat bassoa yup-yhtyeestä tuttu Valtteri Tynkkynen ja toinen kitaristi Jukka Lehtinen.

Ehkä pahimmat särmät ovat vuosien saatossa tasoittuneet. Minkälaisia miehiä te oikein olette nykyään?

Miettinen: ”No me leikitään lasten kanssa ja ollaan isejä.”

Reiska: ”Tehdään töitä.”

Jykä: ”Ollaan yhteiskuntakelpoisia.”

Miettinen: ”Ja maksetaan veroja.”

Reiska: ”Joo, maksetaan veroja ja tuetaan yhteiskuntaa, hehheh.”

Missä Shitterin alkuperäinen basisti on? Lähdettekö tällä kokoonpanolla Saksaan?

Miettinen: ”Tällä kokoonpanolla mennään. Ensimmäinen basistimme Närzä asustelee Helsingissä ja kun joskus tapasimme, hän kertoi, ettei ole bändeissä enää soittanut. Tämä toinen basisti Leppänen on jossain eikä kukaan meistä tiedä missä, joten tuskin hänkään on bänditoimintaa enää harrastanut. Treenaaminen on nytkin jo hankalaa, joten on parempi, että kaikki uudet muusikot ovat jatkuvasti keikkailevia ja soittavia, ettei tarvitse aivan älyttömästi treenata. Jukka Lehtinen, toinen kitaristi tuuraa mun soittoa, koska minäkään en ole enää soittanut ja mulla on reuma ja nivelet jatkuvasti kipeät. En edes yrittänyt ottaa kitaraa käteen. Lehtinen onkin saanut treenata tosissaan, koska tälläinen hardcorepunk ei ole sinänsä hänelle ihan tuttua, mutta hyvä kitaristi ja nasta jätkä. Paljon treeniä vaan. Hän on muuten alkuperäisjäsen Pääkkösistä.”

Vuonna 1992 ilmestyneen kuuluisan McDonald’s-levyn myyntituotoista osan oli tarkoitus mennä Amnestylle, kannen mukaan kolme markkaa joka levyn hinnasta. Levyjä ehdittiin myydä tuhannen kappaleen painoksesta vain kaksisataa, joten ihmisoikeusjärjestön tukeminen jäi suunniteltua vähäisemmälle. Kuluneen 14 vuoden jälkeenkin järjestöjen tukeminen on yhä soittajille ajankohtaista. Reiska lahjoittaa kuukausittain rahaa Greenpeacelle, ja Jykä tukee järjestöjä kertaluontoisesti “silloin kun hilloa on vähän enemmän”.

Nykypäivänä McDonaldsin vastustaminen kuuluu ikään kuin jokaisen poliittisesti tiedostavan peruspakettiin, mutta miten oli vuonna 1992? Ensimmäinen firman ravintola on perustettu Suomeen vasta 1984, joten kuulostaisi siltä kuin olisitte ollut aikaanne edellä. Eläinoikeusliikekin tuli näitten juttujen kanssa vasta myöhemmin mukaan peliin.

Miettinen: ”Kyllä Mäkki oli jo vuosia ennen biisin julkaisua ollut esillä muistaakseni Amnestyn lehdissä ja muitten hippien jutuissa, ja koska olen tälläinen hippianarkisti niin kai sen bongasin ajoissa. Mutta hyvä on, jos meidän veto toi niitä asioita mitä lehdistä luin laajemminkin ihmisten tietoon.”

Teillä oli aikoinaan hieman epäsovinnaiset keinot vaikuttaa asioihin. Aikaisemmin herätti aika tavalla huomiota, jos bändi sanoi, että Jumala on läski homo tai että joku poliitikko pitäisi tappaa. Nykyään taitaa olla vaikeampi herättää ihmisten huomiota. Voiko nykyään sanoa ihan mitä vain eikä ketään kiinnosta?

Jykä: ”Periaatteessa joo. Jos nyt ajatellaan meidän orkesteria, niin mehän kerran jo tehtiin se. Ei vastaava toiminta enää kenessäkään herätä mitään.”

Miettinen: ”Merimaakin [Tavastian pomomies] kysyi, että ootteko te päivittäneet teidän tekstejä. Eihän me mitään olla päivitetty eikä päivitetäkään. Noi biisit on silloin aikoinaan tehty ja uusia ei tehdä. Se vasta olisi itsensä toistamista.”

mainos

Ihmisiä notkuu puistoissa

toiset heistä kusettavat koiraansa

jotkut heistä kusettavat muuten vaan

on kesä ja aurinko paistaa pilvien lomasta

ja toisella puolen maailmaa

liikemiehet tuhoavat toisiaan

teollisuus pyörii paskoissaan

ja USA tekee ydinkokeita

Mikä sitten on nykyään bändin sanoma?

Miettinen: ”Samat ajatukset varmaan kuin ennenkin eli peace and love. Vaikka uusia biisejä ei olekaan tehty, niin silti halutaan sanoa ihmisille, että älkää nielkö kaikkea paskaa mitä teille yritetään syöttää. Jokaiselle sanoisin periaatteessa, että ota asioista selvää, älä roskaa, älä kuse kadulle, pelasta eläimet ja tapa pedofiilit. Amen.”

Sananvapaus? Kuuluuko sen varjolla voida sanoa ihan mitä vain?

Miettinen: ”No en mä nyt ihan noinkaan sanois. Poliitikoistahan me valehdellaan ihan silmät soikeina, että sä oot huora ja sä oot sitä ja tätä. Koska poliitikotkin valehtelee, niin miksei mekin? Ollaan samalla tasolla niitten kanssa tavallaan, puhutaan siis paskaa. On meillä tosin asiaakin siellä rivien välissä.”

Jykä: ”Joo on siellä ajatustakin selkeesti takana, ei se nyt mitään paskan puhumista paskan puhumisen takia ole.”

Miettinen: ”Niin ei oo, hyvää me tarkotetaan mutta sanotaan se tällai vähän rumalla tavalla.”

Suomessa on puoli miljoonaa työtöntä

ja moni heistä haluaisi työnsä tehdä

mutta Suomessa on myös hallitus uus

jota ei kiinnosta tulevaisuus

ja mä sanon sulle rakkaani

mikset Salolaista ampuisi

mainos

pystyt siihen aivan varmasti

minä annan sulle tukeni

No, onko Suomessa sananvapaus?

Jykä: ”No on kai, jos mekin ollaan tässä eikä telkien takana.”

Niin, yhteiskunnassahan on olemassa monia vaikuttamisen muotoja. Mitäs ajatuksia vapun tapahtumat makasiineilla herättävät?

Reiska: ”No ainakin niistä näkee, että pinnan alla kytee koko ajan ja se voi purkautua tuolla tavalla.”

Miettinen: ”No siellä on varmaan ollut paikalla porukkaa jotka on ajatelleet ja porukkaa jotka ei ole ajatelleet. Kun on paljon porukkaa niin kaikkea mahtuu joukkoon.”

Uusi kokoelmalevynne julkaistaan Saksassa. Miten tällaiseen ratkaisuun päädyttiin ja tuleeko levy Suomen markkinoille?

Reiska: ”Kaks saksalaista pitkän linjan fania on jo vuosikausia pyytäneet, että tehkää vielä jotain. Mä olin pitkään, että ei tehdä enää, mutta kun se pyytely vain jatkui ja jatkui vaan niin annettiin periksi.”

Miettinen: ”Ne halus meitä jo viime kesänä sinne keikoille, mutta se oli mahdotonta, koska mulla ja Jykällä oli just silloin muita duuneja niin paljon. Nyt oli sitten uudestaan puhetta, että tehdään pieni kiertue Saksassa. Ajateltiin, että turha lähtee treenaa vain sitä varten, että tehdään samalla Suomessakin. Ja niin pitkä tauko on ollut, että on joutunut treenaamaan ihan tosissaan. Vieläkin joutuu välillä lavalla miettimään, että mites ne biisit taas menikään.”

Miettinen: ”Tosi pieni määrä me saadaan tänne sitä kokoelmaa. Sanotaan, että alle sata varmaan. Levynkeräilijät varmaan aika äkkii haalii ne pois.”

Ilmoititte ensin tekevänne Suomessa vain neljä keikkaa vapun tienoilla. Miten on, maltatteko pysyä poissa lavoilta?

Miettinen: ”Niin ensinhän oli ideana, että tehdään vaan nää neljä keikkaa, mutta Saksan kiertue taitaa olla vasta ens vuoden puolella. Sen alla on varmaan pakko tehdä pari keikkaa, että ehkä nää samat paikat silloin.”

Jykä: ”No kattellaan nyt mitä tapahtuu. Tää keikkailu on niin raskasta hommaa, että tulevaisuus on vielä hämärän peitossa.”

Tavastian keikka polkaistaan käyntiin bändin kuuluisimmalla kappaleella ”Helena Pesola on huora”, jonka sanoituksissa ei sitten kauheasti muuta asiaa olekaan.

Ero bändin lavakäyttäytymisellä ja pari tuntia sitten tehdyllä haastattelulla on kuin yöllä ja päivällä. Haastattelussa rauhalliselta ja fiksuilta vaikuttaneet miehet ovat nyt kuin vääriä lääkkeitä syöneitä maanikkoja.

Yleisökin lähtee heti ensi tahdeista mukaan meininkiin, ja keikan alusta loppuun lavalle lentää tasaiseen tahtiin olutta ja tuoppeja ja ilmassa kaikuu jos jonkinlaisia solvauksia yleisön ja bändin välillä. Miettinen esittelee olevansa “mulkkumainen jätkä” ja toivottaa lavalle tervetulleeksi “kaksi pillumaista ämmää”.

He ovat PMMP-yhtyeen Paula Vesala ja Mira Luoti. Punkpiireissäkin hieman yllättäen varsin suosittu tyttöduo esittää Shitter Limitedin kappaleet ”Huonoa musaa” ja ”Saatanan ryssät”. Voisin kuvitella, että tänä iltana Paula ja Mira eivät vastaa sitä mielikuvaa, joka Suomen kansalla yleisesti ottaen heistä on, tai ainakaan tavallisella keikalla ei ensimmäisenä tulisi mieleen kuulla tyttöjen laulavan: Painukaa vittuun saatanan ryssät, vetäkää käteen saatanan ryssät.

PMMP-duo poistuu lavalta todeten Miettiselle: “Kiva esiintyä sun kanssa nyt kun sä oot niin vanha äijä, että delaat varmaan kohta.”

Shitter Limited onnistuu säilyttämään kiihkeän intensiteetin keikan loppuun asti ja yleisö saa vielä pyytämänsä parin kappaleen pituisen encorenkin.

mainos

Toista encorea ei tule, vaikka senkin perään jaksetaan huudella. Bändin 27-vuotisen historian ensimmäinen Tavastian-keikka on päättynyt ja bändin miehet voivat taas palata koteihinsa leikkimään lastensa kanssa.

_______________

Shitteriä dokumentoidaan

Shitter Limited yllätti musiikkipiirit tekemällä paluunsa yhtä aikaa monella eri saralla. Tuleva Shitter-dokumentti Shitter Limited – haisevat sanat aikoo esittää koko kehityskaaren teinipoikien totaalisesta rähinäbändistä nykyhetkeen saakka. Elokuva esittelee myös epätietoisen odottavaa vaihetta juuri ennen paluuta.

”Idea lähti liikkeelle tammikuussa eräissä polttaribileissä. Kahden ja puolen promillen humalassa Miettinen tuli nykimään hihasta, että ’hei me pistetään bändi lauteille uudestaan, että siitä voi tulla ihan sikahuono juttu – tuu tekemään siitä dokkari’”, kertoo tuotantoyhtiö Story Factoryn Toni Ahola.

”Sitten tuli muutaman kuukauden hiljaisuus ja kyselin sitten selvinpäin, että mikäs tämä juttu nyt oikein on. Miettinen oli ihan tosissaan ja bändikin myöntyi, että saa alkaa, ja nyt projektissa ollaankin jo hyvässä vauhdissa”, Ahola sanoo.

Vuoden alussa käyntiin lähtenyt projekti on edennyt melko nopealla tahdilla.“Joo, aikataulu on sellainen, että heinäkuussa pitäisi olla jo aika pitkälle valmista. Hyvää arkistomateriaalia on jonkin verran, esimerkiksi vuodelta 1990 oleva Porin-keikka. Sitten on kuvattu näitä uusia vetoja ja tehty paljon haastatteluja. Nyt esimerkiksi PMMP-yhtyeen Paula ja Mira antoivat kommenttinsa elokuvaan.”

Tulevan dokumenttielokuvan julkaisukanava ei vielä haastattelua tehdessä ole selvillä. ”Meillä levityksen a-kanavana on varmaankin erilaiset festarit. Ja jos dokumentista tulee hyvä, niin eiköhän siitä kiinnostu myös joku kaupallinen taho”, Ahola lopettaa lyhyen juttutuokion.

_______________

Kursivoidut tekstit ovat Shitter Limitedin lyriikoita.

www.mefistoproduction.com

Jukka Damage Vuorio

  • 9.9.2009